VIJESTI

Patriota i lider koji je uvijek bio na prvoj liniji

O Enveru Šehoviću za "Avaz" govore njegovi saborci

N. MANJURA

27.7.2016

Jedan od najvećih heroja sarajevskih ratišta Enver Šehović, sin Zahida i Iše, na današnji dan prije 23 godine stradao je tokom najžešćih borbi za Golo brdo na Žuči. Posthumno je odlikovan ''Zlatnim ljiljanom'' i priznanjem "Heroj odbrambenog rata 92-95", a jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime. O njemu kao kolegi, saborcu i prijatelju države za "Avaz" govorili su predsjednik Udruženja "Prva slavna - 111. viteška brigada" Nusret Aganović i tadašnji Šehovićev zamjenik Ibrahim Dervišević. 

Mladi poručnik

- Išao je s nama u borbu. Uvijek je bio s borcima na prvoj liniji, nije išao, po komandnoj liniji, pet kilometara iza. Volio je da bude tu s nama, da nam da ohrabrenje da napadamo i uzimamo ono što je naše - počinje Aganović svoju priču o kolegi saborcu, kojeg je upoznao na početku agresije. 

Enver Šehović rođen je 1967. godine u Foči. Od 1988. radio je kao mladi poručnik na obuci novih generacija pitomaca JNA u Centru za obuku, a nakon napuštanja JNA, stupa u Oružane snage RBiH i odmah počinje s formiranjem vojne jedinice u sarajevskom naselju Velešići.  

Šehović ostaje upamćen kao najodgovorniji za Pofalićku bitku, kada su snage Teritorijalne odbrane, uz pomoć dobrovoljaca, običnih građana, 16. maja 1992. godine, neorganizirani i sa slabim naoružanjem, oslobodile Pofaliće i porazile okupatora. 

- Upamćen je on i po tome što je brigada pod njegovom komandom jedina u Sarajevu uspjela zauzeti 13 kilometara na relaciji Pofalići - Žuč - dodaje Aganović.

nusret-aganovic

Aganović: Davao nam je ohrabrenje

Aganović i Šehović su na Žuči bili skupa sve vrijeme, a ono što je ostalo nakon njegove pogibije i nekoliko blistavih pobjeda na brdu Žuč jeste primjer patriotizma, komandanta i vojnika koji je štitio i cijenio svoje saborce, zaključio je Aganović. 

Zamjenik Šehovića u 1. slavnoj brigadi bio je Ibrahim Dervišević. Zajedno su formirali odred i zajedno pripremili Pofalićku bitku. 

- Tog 8. juna pripremili smo i izveli jednu sjajnu borbu, gdje smo oslobodili Orlić i dijelove brda Žuč. Rahmetli Safet Zajko i Enver Šehović, vođe tadašnje 1. slavne i 2. viteške brigade, bili su nosioci glavnih poslova, bio je to odličan tandem - kazao je Dervišević.

dervisevic

Dervišević: Priprema velike bitke

Sloboda i država

Dervišević dodaje i da je 27. juli, dan pogibije njegovog komandira, teško podnio. Pozicije koje je brigada sa Šehovićem na čelu zauzela zadržale su se do kraja ofanzive, kazao je.

- Oni su bili zaista sreća i nama su ostavili ponos da ih se sjećamo i da makar cijenimo njihove napore i njihov rezultat, a to je na kraju kakva-takva sloboda i kakva-takva država BiH, a na nama je da to dotjerujemo dalje - dodao je Dervišević.

Sanjao matematiku

Enver Šehović je u Sarajevu završio Srednju vojnu školu kopnene vojske u kasarni ''Maršal Tito'', a Vojnu akademiju u Beogradu. Osim toga, sanjao je da će jednog dana biti student matematike. Iza njega su ostali kćerka Dalila i supruga Zineta.