VIJESTI

Beba ef. Bilalića prvo bošnjačko dijete rođeno poslije rata u Gacku

Održana svečanost u gradskoj džamiji

A. HADŽIĆ

27.7.2016

U gradskoj džamiji u Gacku jučer je, nakon podne-namaza, održana prigodna vjerska svečanost. Gatački Bošnjaci su se, naime, okupili u džamiji da bi, uz obred nadijevanja imena, obilježili rođenje prve poslijeratne bošnjačke bebe u samom gradu Gacku.

Godine koje dolaze

Riječ je, također, o prvom djetetu gatačkog imama Sadeta ef. Bilalića, koji već duže vremena živi u Gacku, gdje je, uz obavljanje vjerskih dužnosti, svakodnevno na usluzi bošnjačkim povratnicima na području te općine. 

- Moram reći da su se rođenju mog Saliha svi obradovali, naprosto što je to prvo bošnjačko dijete rođeno u gatačkoj čaršiji, koja je nakon rata skoro ostala bez Bošnjaka. Od rata do danas na području cijele općine rodilo se tek pet bošnjačkih beba. Želim da vjerujem da će u godinama koje su pred nama rođenje nečijeg djeteta, bez obzira na to kojoj vjeri pripada, prestati biti vijest - kazao nam je ef. Bilalić.

Svečanosti u Gacku, osim muftije mostarskog Salema ef. Dedovića, muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića te glavnih imama iz Mostara, Trebinja, Bileće, Foče, Bijeljine i Janje, prisustvovali su i potpredsjednik RS Ramiz Salkić, kao i paroh Pravoslavne crkve u Gacku Velimir Kovač.

beba-gacko

Svečanost upriličena nakon podne-namaza

Krupna poruka

- Povod zbog kojeg smo se danas (jučer, op. a.) okupili u Gacku je za sve nas poseban, najprije što je riječ o našem imamu koji je na ovim prostorima već desetak godina. Njegova odluka da ostane u Gacku, da tu živi i stvara svoju porodicu je istovremeno i poruka Bošnjacima da smo opredijeljeni da vraćamo život u ova mjesta, da se nismo odrekli ovog prostora. Drago mi je što sam danas ovdje vidio i paroha Velimira Kovača iz Gacka. I to je veoma krupna poruka za ovu sredinu, koja se, bez obzira na to šta je bilo u prošlosti, počela otvarati prema Bošnjacima - kazao nam je muftija mostarski Salem ef. Dedović. 

Gradnja dobrih odnosa

- Zaista sam obradovan razlogom zbog kojeg sam se danas našao u Gacku jer postoje općine u RS u kojima skoro više da se ne rađaju bošnjačka djeca. Ovo su mjesta u kojima povratak ide veoma sporo. Posebno sam obradovan što je s nama danas bio paroh Pravoslavne crkve u Gacku, koji, koliko sam čuo, gradi dobre odnose s imamom Bilalićem. Takvi odnosi negiraju sve one koji tvrde da je BiH nemoguća zemlja i da u njoj nema zajedničkog života - kazao nam je potpredsjednik RS Ramiz Salkić.