VIJESTI

Crnadak u radnoj posjeti Republici Malti

Ministar vanjskih poslova BiH

Fena

27.7.2016

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas je boravio u radnoj posjeti Republici Malti.

Crnadak se tokom posjete susreo s predsjednicom Republike Marie Louise Coleiro Preca i s ministrom vanjskih poslova Georgeom Williamom Vellom.

Ministar Crnadak je izrazio nadu da će njegova posjeta značajno doprinijeti unapređenju odnosa dviju zemalja, koji, iako bez otvorenih pitanja, nisu dovoljno razvijeni, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Naglašena je potreba da se istraže mogućnosti jačanja ekonomskih odnosa dviju zemalja, koji su na zanemarljivom nivou i imaju trend pada posljednjih godina. Tu se prije svega podrazumijeva razvoj saradnje u oblasti turizma, koji bi mogao biti od značaja za obje zemlje. U tom smislu, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Malte već rade na realizaciji Sporazuma u oblasti turizma.

Ministar Crnadak je upoznao domaćine da je Bosna i Hercegovina čvrsto opredijeljena za evropske integracije, te da, uprkos nedavnim dešavanjima oko referenduma u Velikoj Britaniji o istupanju te zemlje iz Evropske unije, ovaj proces neće biti zaustavljen. Njegov kolega, ministar George Vella je podsjetio gosta da će Republika Malta preuzeti predsjedavanje Vijećem Evropske unije u periodu januar-juni 2017. godine, te će kao zemlja predsjedavajuća pružiti podršku procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Razmijenjena su mišljenja o migrantskoj krizi, koja je jedno od prioritetnih pitanja malteške politike. Ministar Crnadak je naglasio da, iako Bosna i Hercegovina nije direktno pogođena ovom krizom, regija zapadnog Balkana se suočava sa sličnim problemima kroz koje prolazi i Republika Malta, te izrazio uvjerenje da se ovi problemi mogu rješavati samo zajedničkim naporima svih evropskih država, a ne pojedinačno. Jedna od tema razgovora je bilo i pitanje međunarodnog terorizma, koji postaje neizbježna i centralna tema evropske politike.