SREDNJOBOSANSKI KANTON

Džinovska vrsta stabla jedinstvena u BiH

Greškom stigle u Jajce

E. C.

27.7.2016

Pored mnogih kulturno-istorijskih i prirodnih ljepota Jajca, malo je poznato kako u kraljevskom gradu rastu i sekvoje - najveća stabla na planeti.

Davne 1958. godine u kontingentu sadnica u Jajce je greškom stiglo i devet sekvoja. Pokojni Njegoslav Tadić, tadašnji inspektor šumarstva, zasadio je tri ispred tada Uprave šumarije, odnosno mjesta na kojem se i sad nalaze.

Visina ovih stabala trenutno doseže oko 25 metara, a ljepotom svoje bogate krošnje izdvajaju se od svih ostalih u blizini. Za svoga života, čak i u poznim godinama, Njegoslav Tadić, Jajčanima poznatiji kao čika Njego, jedini se brinuo o ovim stablima za koja je bio izuzetno vezan. Nakon njegove smrti jajačke sekvoje su više-manje prepuštene same sebi.

Stanovnici okolnih zgrada konstantno sjeku grane, pod izlikom da smetaju i zaklonjaju svjetlost. Nastavili se tako dalje, sekvojama nema spasa. Niko od nadležnih institucija ne vodi brigu o njima.

sekvoje-2

Zanimljivo je kako su ova tri stabla sekvoje jedina ove vrste u Bosni i Hercegovini, te kao takva svakako imaju i turistički potencijal koji bi trebalo iskoristiti.

Inače, prirodno stanište sekvoja je Kalifornija, u kojoj se nalaze najveći primjerci ovih stabala, čija starost premašuje 3.400 godina, a visinom dosežu i iznad 115 metara! Zvanično najveća sekvoja nosi naziv General Sherman i prema posljednjim mjerenjima njena zapremina iznosi nevjerovatnih 1586 kubika.

Nadamo se kako će i jajačke sekvoje, uz adekvatnu brigu i neophodnu zaštitu, doživjeti duboku starost i ogromnu visinu.