VIJESTI

KONTINENT STRAHA Ovo su evropski gradovi kojima je teror sijao smrt, među njima su i Sarajevo i Zvornik

Teroristički napadi odnijeli ogroman broj žrtava

D. K.

27.7.2016

Brojni teroristički napadi koji su naročito učestali u posljednje vrijeme natjerali su evropsko stanovništvo da konstantno živi u strahu. Tako su u 18 napada izvedenih u posljednje dvije godine širom Evrope smrtno stradale 443 osobe!

Tokom 2014. godine u napadu izvedenom u Briselu život su izgubile četiri osobe. U 2015. smrtno je stradalo 267, a u dosadašnjem dijelu 2016. godine 172 osobe.

Na mapi koju je objavio Daily Mail, među 13 gradova u kojima su zabilježeni ovi napadi nalaze se i dva iz naše zemlje - Zvornik i Sarajevo.

Podsjećamo, krajem aprila 2015. u napadu na zvorničku policijsku stanicu jedan policajac je ubijen, a dvojica su ranjena. Tada je smrtno stradao Dragan Đurić, dok su povrijeđeni Stevo Milovanović i Željko Gajić. Napad je izvršio Nerdin Ibrić (1991) iz okoline Zvornika, koji je također ubijen.

mapa

Sredinom novembra iste godine u sarajevskom naselju Rajlovac Enes Omeragić iz kalašnjikova je rafalom u kladionici na licu mjesta usmrtio dvojicu vojnika Oružanih snaga BiH Armina Salkića i Nedeljka Radića. U toj pucnjavi povrede je zadobila još jedna osoba.

Među gradovima koji se posebno mogu izdvojiti po broju žrtava svakako su Pariz (155) i Ankara (102). Također, na mapi su navedeni i Nica (ubijene 84 osobe), Istanbul (41), Brisel (39), Diyarbakir (4)...