VIJESTI

Fond za zaštitu okoliša FBiH izdvaja milione za projekte

Odluka Upravnog odbora

Redakcija

27.7.2016

Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH je na 2. sjednici održanoj danas u Sarajevu donio bitne odluke za daljnje funkcionisanje Fonda.  Između ostalog, donesena je „Odluka o odabiru korisnika sredstava Fonda na osnovu raspisanog Javnog konkursa za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2016. godinu – JP 2016/I“, saopćeno je iz Fonda.

Javni konkurs

Sredstva u iznosu od 4,9 miliona KM bit će dodijeljena za realizaciju 65 projekata. Ovom prilikom, donesena je i Odluka o raspisivanju Javnog konkursa za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata energijske efikasnosti za 2016. godinu.

3

Goluža: Izvršili smo sve aktivnosti za nastavak i nesmetanu realizaciju strateških projekata

Osigurana sredstva u ukupnom iznosu do dva miliona KM raspoređena su prema tipu korisnika i vrsti aktivnosti, to: pola miliona KM za projekte primjene mjera energijske efikasnosti u nestambenim (javnim) objektima, i milion i pol KM za projekte mjera energijske efikasnosti u nestambenim (privrednim) objektima i industrijskim procesima.

 Također, na pomenutoj sjednici Upravnog odbora, odobreno je raspisivanje „Javnog konkursa za dodjelu sredstava za realizaciju programa i projekata iz područja zaštite okoliša za 2016/2“ u ukupnom iznosu do 5,7 miliona KM.

4

Čibukčić: Povoljni uslovi finansiranja

- U proteklih mjesec izvršili smo sve aktivnosti za nastavak i nesmetanu realizaciju strateških projekata za zaštitu okoliša koji će biti finansirani sredstvima ovog Fonda. Radi se o projektima zaštite voda od značaja za Federaciju BiH, projektima zaštite okoliša kao podršci razvoju lokalnih zajednica, nastavku realizacije projekta uspostavljanja federalne mreže monitoringa kvalitete zraka u urbanim područjima koja imaju značajne industrijske aktivnosti i/ili broj stanovnika veći od 50.000, te nizu drugih projekata iz oblasti energijske efikasnosti, upravljanja otpadom, zaštite i remedijacije tla, zaštite okoliša po programima međuentitetske saradnje, prirode koji se odnose na procjenu ugroženosti vrsta i staništa u skladu s IUCN standardima itd, izjavio je predsjednik Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša FBiH Pero Goluža.

Novi finansijski mehanizam

Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH,  kazao je da po prvi puta, u saradnji sa međunarodnim i domaćim institucijama uspostavljen je novi finansijski mehanizam koji se nudi korisnicima, a koji će doprinijeti značajnom ulaganju u oblast energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

- Ovaj revolving fond predviđa izuzetno povoljne uslove finansiranja i sigurni smo da će korisnici naših sredstava, na obostrano zadovoljstvo, prepoznati prednosti ovog finansijskog mehanizma, ali i Fond kao dugoročnog strateškog partnera za buduće finansiranje projekata EE, kazao je Čibukčić.