DIJASPORA

NJEMAČKA Na raspust sa "sehr gut" iz bosanskog jezika

Svečanosti u dopunskim školama BiH

Autor:S. B.

27.7.2016

Posljednjih mjesec dana u dopunskim školama BiH održavaju se skromne svečanosti povodom završetka nastave u školskoj 2015/16 godini na kojima se učenicima dodjelju svjedočanstva. S obzirom da se u pokrajinama Baden-Württemberg i Bavarska školska godina završava ove sedmice proteklih dana najsvečanije je bilo u dopunskim školama na bosanskom jeziku u Stuttgartu, Gaggenau, Manheimu, Reutlingenu, Rottenburgu, Oberlenningenu, Pfalzgrafenweileru, Hamburgu, Ulmu, Würzburgu, Rosenheimu i Ingolstadtu.

Svjedočanstva o redovnom pohađanju dopunske nastave na bosanskom jeziku koja potpisuju nastavnici i predstavnici DKP-a BiH u Njemačkoj djevojčicama i dječacima u Ingolstadtu uručio je konzul BiH u Minhenu Dragan Bagarić, a dolazak raspusta u Reutlingenu učenici, njihovi roditelji, nastavnica Ermina Dedić i koordinatorica Edina Zečević obilježili su izletom u poznati zabavni park Tripsdrill (Erlebnispark Tripsdrill).

Potvrde – svjedočanstva o pohađanju dopunske nastave na bosanskom jeziku u Ulmu je dobilo 46 učenika, u Hamburgu 53, a u Rottenburgu, Gaggenau i Pfalzgrafenweileru po 19 učenika. Interesantno je da je u bosanskoj dopunskoj školi u Stuttgart-Nordu, između ostalih, isti dan svjedočanstva dobilo pet Aganovića. Tri sestre i dva brata: Alejna, Adna, Sara, Fatih i Davud. Kćeri i sinovi Advije i Muhameda Aganovića.

Dopunsku nastavu na bosanskom jeziku u SR Njemačkoj koordinira Savez dopunskih škola BiH. Nastava se odvija po planu, programu i udžbeniku MCP-a BiH, a nastavu izvode pedagozi, profesori i nastavnici koji žive u SR Njemačkoj. Dopunske škole se finansiraju od strane roditelja, bh aktivista i sufinansiranja jedne njemačke pokrajine.

ismet-hasanovic

Ismet Hasanović

- Upravo završena školska godina bila je jedna od najboljih u radu bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj. Nastava na bosanskom jeziku odvijala se u 46 odjeljenja u SR Njemačkoj. Osim velikog interesa djece i roditelja za očuvanje maternjeg jezika i identiteta djece građana BiH kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti, ono što je posebno važno jeste činjenica da smo uspjeli izlobirati kod Nijemaca da se ocjena o pohađanju dopunske nastave iz bosanskog jezika upisuje djeci i u njemačka svjedočanstva, u redovnim njemačkim školama. Na zasluženi odmor i raspust i ovog avgusta će više od 1000 djevojčica i dječaka kojima će u školskim knjižicama pisati BOSNISCHE SPRACHE – SEHR GUT!“, kaže Ismet Hasanović, potpredsjednik Saveza dopunskih škola BiH i predsjednik Zajednice BiH iz Minhena.