VIJESTI

STRUČNJACI Parodontolog s harvardskom diplomom umjesto u Njujorku i Kuvajtu, izabrala život u Sarajevu

Iako su joj vrata brojnih stomatoloških ordinacija širom svijeta otvorena

A. NUHANOVIĆ

27.7.2016

Iako su joj vrata brojnih stomatoloških ordinacija širom svijeta otvorena, od Njujorka do Kuvajta, Mersiha Avdić-Saračević, parodontolog, bez imalo razmišljanja, odlučila je raditi i živjeti u Sarajevu.

U stomatološkoj ordinaciji "Dr. Begeta", koja je smještena u srcu Sarajeva od 2010. godine, liječi bh. građane od bolesti desni, parodontalne bolesti, o kojoj se, kako kaže, nažalost, kod nas još malo zna. Avdić-Saračević najbolji je primjer da u BiH ima posla za one koji žele raditi jer je ona u svojim namjerama ustrajala uprkos brojnim nedaćama, ali i boljim ponudama.

Savremene metode

Avdić-Saračević iz Sarajeva je, kako je ispričala za "Avaz", otišla kada je imala 17 godina, a svoje znanje usavršila je na jednom od najprestižnijih američkih univerziteta - Harvardu.

- Našim ljudima želim ponuditi najmodernije tretmane koji u svijetu koriste u liječenju ove bolesti da ne bismo imali bezubu populaciju - kazala je Avdić-Saračević.

Ističe da je parodontalna bolest povezana i s drugim bolestima, poput kardiovaskularnih, dijabetesom... Avdić-Saračević pojašnjava da postoje brojni načini liječenja ove bolesti te stoga upozorava da je važno na vrijeme otkriti bolest da bi se uspješno liječila.

- Dolazi mi veliki broj pacijenata koji su bili u stomatološkim ordinacijama gdje im je rečeno da se ništa ne može uraditi, da se parodontalna bolest ne liječi, da se ona javlja samo kod starijih ljudi. To je netačno, jer se javlja i kod mlađih osoba, štaviše, agresivnija je tada. U parodontalnoj bolesti dolazi do gubitka kosti te to izaziva bol - kaže Avdić-Saračević.

Upozorava da mnogi pacijenti imaju parodontalnu bolest, a da toga nisu ni svjesni.

- Vrlo često se dešavalo da pacijent liječi zub, a da to nije indiciralo upalu. Dakle, vidjela sam primjere gdje je pacijenta zub bolio i nakon što mu je urađena popravka, navlaka, a sve zbog te upale desni. Ordinacija u kojima rade parodontolozi nema puno u BiH. Zato je izuzetno važno da se o ovoj bolesti više zna - ističe Avdić-Saračević.

Navodi da parodontalna bolest u inicijalnom stadiju nema specifične simptome, ali da kasnije, kako napreduje, simptomi postaju vidljivi - upaljene, otečene desni, uz krvarenje i loš zadah.

- Međutim, ukoliko se pojave ovi simptomi, to je znak da je došlo do parodontalne infekcije koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija oralnog i sveukupnog zdravlja - pojašnjava Avdić-Saračević.

Nasljedna bolest

Na kraju razgovora upozorila je da ova bolest ima genetsku predispoziciju, odnosno da je veća mogućnost da će je dobiti osobe kojima je neko u porodici imao tu bolest.

- Prava dijagnoza na vrijeme je vrlo važna, jer u toku ove bolesti postoji jedan period kad se bolest može izuzetno uspješno liječiti. Kasnije može biti kasno, a tretman liječenja traje dosta duže - istaknula je Avdić-Saračević.

Nedovoljno svijesti

Avdić-Saračević ističe da pacijenti o bolesti mogu više saznati na www.parodontolog.ba.

Navodi i da u ordinaciji "Dr. Begeta" posjeduju najsavremeniji laser u svijetu koji se koristi pri liječenju ove bolesti.

- Nažalost, bh. građani ne vode dovoljno računa o oralnoj higijeni. To se može vidjeti u gradu jer imamo zaista puno bezubih ljudi. Brojni su razlozi zbog kojih naši ljudi ne idu zubaru, a jedan od njih je novac. Stoga u društvu koje nije bogato moramo više raditi na podizanju svijesti kod pacijenata o ovim stvarima - istaknula je Avdić-Saračević.