BIH

OTKRIVAMO Sutra prodaja dionica ''Bosnalijeka'', za 40 posto FDS-a 42 miliona KM!

Vlada inkasira sredstva za infrastrukturu i penzije

Autor:M. AŠČIĆ

27.7.2016

Vlada FBiH prodajom državnog kapitala u tri preduzeća „Bosnalijeku“, Fabrici duhana Sarajevo (FDS) i „Sarajevo-osiguranju“ želi inkasirati oko 81,3 miliona maraka. Riječ je o prodaji 45 posto udjela u "Sarajevo-osiguranju", 40 posto državnog kapitala u FDS-u i 19,2 posto u "Bosnalijeku", a državni kapital u sve tri ove firme bit će prodat putem berze, s tim da je prodaja kapitala u „Sarajevo-osiguranja“ već uveliko u toku.

Tri firme

Kada je u pitanju prodaja državnog kapitala FDS-a, o čemu je prije nekoliko dana odluku donijela i Federalna vlada, prodajom 511.478 dionica po cijeni od 83,50 KM Vlada FBiH bi trebala zaraditi tačno 42,7 miliona KM.

vrbic

Vrbić: Nema sniženja cijene

Ovu informaciju jučer nam je potvrdio i Drago Vrbić, zamjenik direktora Agencije za privatizaciju u FBiH (APF), koja i vodi posao u vezi s prodajom državnog kapitala. Ovaj plan prodaje sačinjen je prema Akcionom planu Reformske agende i od njega Vlada i APF nemaju namjeru odustati. No, s ranije pokrenutom prodajom osiguravajuće kuće nije išlo tako lako.

- Kada je u pitanju prodaja "Sarajevo-osiguranja", vidjet ćemo kako će tu ići stvari nakon dva neuspjela pokušaja i snižene cijene. Ali, na osnovu ponuda i pisama namjere koje imamo, tu sigurno nećemo ići ispod 15 miliona KM - kaže Vrbić.

Sutra aukcija

Prodaja 19,2 posto kapitala u „Bosnalijeku“ najavljena je za sutra u Sarajevu, a Vrbić kaže da su tu stvari, također, jasne.

- Za Vladin kapital u „Bosnalijeku“ ona bi, prema cijeni koju smo ponudili, trebala dobiti 23,6 miliona KM. To je naš plan, tu nema sniženja cijene. Mislimo da su ovo realne cijene i prodaja ide prema Akcionom planu Vlade, pa mi tako i postupamo - ističe Vrbić.

Za šta će biti utrošen novac

Vrbić kaže da će novac od prodaje kapitala u ove tri firme biti utrošen prema ranijem planu Vlade FBiH.

- Vlada je već ranije rekla da će to ići za infrastrukturne projekte, za smještaj Vladinih institucija, ali i za uplatu neizmirenih obaveza prema PIO/MIO - kaže Vrbić.

Brojke

19,2 posto državnog kapitala u „Bosnalijeku“
40 posto državnog kapitala u FDS-u
45 posto državnog kapitala u „Sarajevo-osiguranju“