BIH

Dodik i Izetbegović imali bi mnoga pitanja na stolu

"Avaz" saznaje Visoki međunarodni zvaničnik poručuje

G. D. - T. L.

27.7.2016

Međunarodna zajednica s velikom pažnjom, ali suzdržano, prati razvoj situacije u vezi s mogućim susretom Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, lidera Stranke demokratske akcije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, saznaje "Dnevni avaz".

Istovremeno, niti jedna od ključnih međunarodnih institucija, uključujući Ured visokog predstavnika, Delegaciju Evropske unije i ambasade, o tome se javno ne izjašnjava, uprkos činjenici da i Izetbegović i Dodik te stranački čelnici sasvim otvoreno govore o tome.

Bez komentara

"Avaz" je kontaktirao najvažnije strane igrače i svi su listom odbili javno govoriti, smatrajući da je to pitanje za Dodika i Izetbegovića.

Međutim, indikativno je i to da se neki faktori koji su, a zbog žestoke retorike i antidejtonskog djelovanja, gotovo odustali od predsjednika RS kao relevantnog sagovornika, suzdržavaju i od negativnih komentara. Jedan visoki međunarodni zvaničnik jučer je, pod uvjetom anonimnosti, za naš list rekao da su ovi kontakti izazvali pažnju.

- Dijalog je uvijek pozitivna stvar. Ne treba nikad rušiti mostove za sobom. A za Dodika i Izetbegovića bi na stolu bilo dosta pitanja, nema sumnje - rekao nam je jučer visoki međunarodni diplomata.

Spreman ili ne

Međutim, Dodik je jučer, na sebi svojstven način, izjavio da ''sastanak SNSD-a i SDA neće biti održan", ali je istovremeno naglasio da je ''spreman za razgovore s Predsjedništvom BiH". On je rekao da nikad nije bio problem da se organizira sastanak predstavnika RS s predstavnicima državnog nivoa vlasti. Upravo, kako nam je prenio sagovornik, Dodikova retorika i način na koji pogrešno postavlja državu i entitet u ravan predstavljaju glavnu prepreku da se njegova politika uzme zaozbiljno.

Dodik: Predsjedništvo BiH je institucija!

- Nikada mi nije bio problem da se sastanem s Predsjedništvom BiH, jer Predsjedništvo je institucija. Bakir Izetbegović i nije nekakva institucija. On je samo bošnjački član Predsjedništva, kao što je Mladen Ivanić srpski, a Čović hrvatski. Oni zajedno su institucija, pojedinačno predstavljaju konstitutivne narode i ne može niko pojedinačno odlučivati. Mogu samo zajedno odlučivati, dok imaju konsenzus - rekao je Dodik.