SPORT

Bh. džudisti nastavljaju nizati medalje

Zapaženi rezultati naših predstavnika na jakim takmičenjima

Fena

27.7.2016

Najbolji džudisti Bosne i Hercegovine u protekla dva vikenda ostvarili su zapažene rezultate na međunarodnoj sceni. Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić osvojile su bronzane medalje na grand slam turniru u ruskom Tyumenu, Harun Sadiković je na evropskim univerzitetskim igrama u Rijeci proteklog vikenda osvojio zlato, a Rijad Dedejić na istom takmičenju srebro.

U Rijeci su također nastupili Selma Sejdinović i Petar Zadro koji su u svojim konkurencijama osvojili medalje, dok je Aleksandra Samardžić imala odličan rezultat na Evropa kupu za juniore i juniorke, na kojem je osvojila zlatnu medalju i nove bodove kojima je napredovala na treće mjesto evropske rang liste.

- Zadovoljna sam rezultatom i bronzom u Tyumenu, to je možda najveći rezultat u mojoj karijeri. Na evropskom kupu za juniore u Pragu sam bila prva, što je također veliki uspjeh. To takmičenje je ekvivalent evropskom prvenstvu, najbitnijem takmičenju u ovoj godini na kojem ću nastupiti krajem septembra – kazala je Samardžić na današnjoj konferenciji za medije.  

Višegodišnja najbolja sportistkinja Bosne i Hercegovine Larisa Cerić u Tyumenu je imala posljednji veliki ispit uoči nastupa na olimpijadi u Rio de Janeiru ove godine. Cerić naglašava da je nakon teškog perioda kvalifikacija umorna, ali da očekuje da će biti spremna za najveću sportsku smotru.

- Period kvalifikacija je bio veoma težak i naporan. Nakon svega sam se osjećala umorno, ali sada se osjećam dobro. Odličnu formu sam pokazala na grand slamu u Tyumenu, koji je bio zadnje kontrolno takmičenje - naglašava bh. olimpijka i dodaje da poznaje većinu protivnica u Riju, te da se s većinom borila.

Harun Sadiković je na evropskim univerzitetskim igrama u Rijeci osvojio zlato iako se tek oporavio od teške povrede.

- Nakon povrede sam se vratio na odličan način i to će mi samo biti motivacija za još bolji rad. Imao sam četiri borbe, konkurencija je bila jaka i svi koji su osvojili medalje su to zaslužili – izjavio je Sadiković.  

Na istom takmičenju srebro je osvojio Rijad Dedejić koji je dobio četiri borbe, a petu je izgubio od prvaka Evrope do 23 godine.

- Zadovoljan sam rezultatom, borbe sam odradio dobro i pobijedio četiri teška protivnika. Ovo je podstrek da se u konkurenciji seniora dokažem, te da se rezultatima pridružim kolegama koje postižu izvanredne rezultate pod vodstvom trenera Branislava Crnogorca – naglasio je Dedejić.

Selektor Crnogorac je prezadovoljan učinkom svojih boraca koji nastavljaju nizati međunarodna odličja, te još jednom apeluje na nadležne institucije da pruže neophodnu finansijsku podršku ovim bh. ambasadorima koji našu zemlju predstavljaju na najbolji mogući način u Evropi i svijetu.