VIJESTI

SARAJEVO Direktorica Međunarodnog višegradskog fonda sastala se sa predstavnicima organizacija civilnog društva

U Ambasadi Republike Poljske

Redakcija

27.7.2016

U okviru predsjedavanja Poljske Višegradskom grupom (V4), u Ambasadi Republike Poljske u Sarajevu, predstavnici lokalnih nevladinih organizacija imali su mogućnost upoznati se sa ciljevima i dosadašnjim radom Međunarodnog višegradskog fonda (MVF).

Ova organizacija  sa sjedištem u Bratislavi osnovana je od strane država višegradske četvorke (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) u cilju jačanja regionalne saradnje.

Zemlje Zapadnog Balkana su već niz dugih godina u fokusu programa Međunarodnog višegradskog fonda. Kao najbolji dokaz tog usmjerenja je, osim malih grantova i stipendija u zemljama V4, podrška MVF pri osnivanju Fonda Zapadnog Balkana sa sjedištem u Tirani. Ova institucija u skoroj budućnosti trebala bi da krene sa svojim radom u dodjeljivanju grantova za projekte koji će uključivati i povezivati zemlje regiona. Očekuje se da će do kraja godine BiH ratifikovati osnivački akt, izabrati svog predstavnika u Fondu, a već u martu bi trebao biti objavljen prvi poziv za dostavljanje projektnih prijedloga.

b-jaczewska

Beata Jaczewska

- Podrška našim kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana se temelji na dugoročnim naporima vlada Višegradske grupe i Međunarodnog višegradskog fonda da se osnuje i pokrene jedinstvena organizacija koju bi finansirale države regiona i koja će podržati multilateralne građanske inicijative u svim zemljama regije. Međunarodni višegradski fond može poslužiti kao uspješan model vođenja takve regionalne međunarodne institucije, rekla je Beata Jaczewska, direktorica Fonda.

Konsultacije su već pokrenute 2013. godine i završene su u Pragu 13. novembra 2015. potpisivanjem Sporazuma o osnivanju Fonda Zapadnog Balkana.

U cilju podrške i razmjene iskustava direktorica Jaczewska posjetila je osim Sarajeva i Tiranu, Podgoricu, Skopje i Beograd