BIH

NA LICU MJESTA Borci odblokirali granični prijelaz Bijača

Više od 200 boraca protestiralo

M. H./E. Ma.

27.7.2016

13.20 Kako je za avaz.ba rekao Drago Grbavac, predsjednik Udruge „Zaboravljeni branitelji“ predstavnici boraca danas su u Parlamentu postavili ultimatum da se sjednica održi do ponedjeljka, u suprotnom kažu da će protesti biti mnogo masovniji.

- Ovo je zadnji put da ćemo odblokirati granicu, ako je zablokiramo. Predstavnici našeg Savjeta su danas razgovarali u Parlamentu FBiH s izaslanikom Edina Mušića i dali su ultimatum do ponedjeljka popodne da se održi vanredna sjednica Parlamenta, da se Rezolucija usvoji ili će biti blokirana cijela BiH, a ne samo granični prelazi. Mi samo tražimo ono što nam pripada, ne želimo proteste, no bolje je da ne dođe do sljedećih – kazao je Grbavac.

13:04 Okupljeni borci odlučili su odblokirati saobraćaj na graničnom prelazu Bijača, nakon što su njihovi predstavnici postigli dogovor s predstavnicima Parlamenta FBiH, javlja reporter Avaza s lica mjesta.

12.35 Kako javlja naš reporter s lica mjesta branitelji su odlučni da istraju u svojim zahtjevima i, kako su rekli, prije će djeva proći kroz iglene uši nego što će odustati.

Na raskrsnici prije graničnog prijelaza Bijača pripadnici policije usmjeravaju vozila prema Ljubuškom kako ne bi došlo do velikog zastoja i gužvi.

11.20 Zbog protesta boraca, za sav promet zatvoreni su granični prijelazi Crveni Grm, Orahovlje i Bijača (u oba pravca).

Oko 200 branitelja blokiralo je u srijedu granične prijelaze Bijača, Orahovlje, Crveni Grm i Gornji Vinjani tražeći, uz ostalo, usvajanje Rezolucije branitelja-boraca, kazao je predsjednik Udruge zaboravljeni branitelji ZHŽ-a Vlado Marušić.

Po njegovim riječima, iza blokade ne stoji nikakva organizacija, niti udruga, već su se branitelji samoinicijativno odlučili za ovakav korak.

image-0-02-01-09eddf6ca76a5101ea93422d1b8be30c9f2dca991fb74f83755bf78b2bf484d2-v

Branitelji traže uvrštavanje Rezolucije branitelja-boraca na dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, jedinstven registar pripadnika oružanih snaga, mjesečni dodatak za svaki mjesec proveden u ratu i uvođenje ministarstva branitelja u svim kantonima FBiH, kazao je Marušić.

Dodao je kako je predstavnike branitelja danas u federalnom Parlamentu primio izaslanik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edina Mušića, kojeg su branitelji tom prigodom izvijestili kako će, „ukoliko se do narednog ponedjeljka, na bilo kakav način ne realizira braniteljska Rezolucija, blokirati cijelu Federaciju i BiH“.

Marušić nije znao odgovoriti na pitanje do kada će blokade trajati, već je samo kratko kazao kako branitelji neće odustati od svojih zahtjeva, te da će svoja prava, ako treba "tražiti i do sudnjeg dana".