SARAJEVO

SKUPŠTINA KS: Jednoglasno prihvaćen Prijedlog zakona o državnoj službi

Zasijeda 18 radna sjednica

E. D.

27.7.2016

16:05 Iznijeli smo četiri primjedbe na ovaj zakon koje se tiču sekretara, savjetnika, prijavitelja korupcije i starosne strukture. Vlada je uvažila te primjedbe i mi nismo imali nijedan razlog da ne podržimo takav zakon i mi smo tako i učinili – izjavio je Mirsad Pindžo, zastupnik DF-a nakon usvojenog zakona o državnoj službi u KS.

15:55 Ovaj zakon pobudio je veliki interes javnosti, što je i razumljivo jer on uređuje široku oblast državne službe. Zakon koji smo mi ponudili i koji je dobio podršku i zastupnika Kantona rezultat je širokog konsenzusa, uredio je ovu oblast na jedan inovativan način, gdje smo osigurali jedinstvo državne službe, te nastavili reformskim putem – rekao je Mario Nenadić, ministar pravde i uprave KS koji je na izradi ovog zakona intenzivno radio posljednjih pet mjeseci. 

Zakon iz državne službe izuzimaju rukovodioce samostalne uprave organizacija i samostalne uprave organizacije koja se nalazi u sastavu ministarstava , kao i rukovodioce istih organa na nivou Grada i općina na području Kantona Sarajevo.

Status rukovodećih  državnih službenika je ukinut ovim zakonom, svi su dobili status državnih službenika, a upravljanje ljudskim resursima će biti moguće kroz ocjenjivanje službenika, interne premeštaje i disciplinske mjere. Zakon omogućava prohodnost državne službe na sve organe uprave na koje se on odnosi,  kantonalne, gradske i općinske.

Prilikom provođenja javnog konkursa u postupku zapošljavanja i unapređenja zabranjena je svaka diskriminacija, a propisano je da rukovodilac organa državne službe, Gradonačelnik  ili načelnik postavlja najuspješnijeg kandidata sa Liste uspješnih kandidata koji su prošli javni konkurs, uz izuzetak odstupanja, u svrhu nacionalne i spolne zastupljenosti u zapošljavanju što je utvrđeno posebnim propisima.
 
Zakon preciznije utvrđuje način imenovanja i razrješenja lica koja nisu državni službenici te utvrđivanje mandata za lica koja nisu državni službenici u trajanju od pet godina sa mogućnošću ponovnog imenovanja na još jedan mandatni period.

Zakon sadrži kaznene odredbe koje propisuju novčane kazne za pravno lice – firmu, rukovodioca ogana državne službe kao i za državnog službenika.

Zakon je dobio riječi podrške i od nevladinog sektora, a Centar civilnih incijativa ga je ocijenio kao iskorak u depolitizaciji, modernizaciji i profesionalizaciji državne službe.

Premijer KS Elmedin Konaković izrazio je zadovoljstvo usvojenim zakonom. Kazavši da je njime riješen problem funkcioniranja državne uprave bez gomilanja novog kadra.

- To je najveća pobjeda ovog zakona. Posebno je za nas bitno da je ovaj zakon usvojen jednoglasno. I danas je Skupština KS pokazala da je sigurno najozbiljniji i najodgovorniji organ u BiH, a Vlada KS je još jednom pokazala da vrlo dobro sluša primjedbe i sugestije svih aktera – rekao je Konaković

15:03 Skupština KS jednosglasno prihvatila Prijedlog zakona o državnoj službi KS.

13:30 Nakon što je nekoliko zastupnika iznijelo amandmane na tekst ovog zakona, zatražena je jednosatna pauza da se Vlada KS očituje o njima i eventualno ugradi u predloženi zakon. Amandmani se odnose na pitanje sekretara Skupštine KS, Gradske uprave i općinskih vijeća u kojima se traži da se oni tretiraju kao državni službenici i depolitizrani, na mandat od pet godina.

Kako smo nezvanično mogli vidjeti, sudeći prema raspoloženju pojedinih zastupnika, takvi amandmani trebali bi biti usvojeni, nakon čega se očekuje skoro jednoglasna podrška ovom zakonu prilikom izjašnjavanja zastupnika.

13:00 Još uvijek je u toku rasprava o Prijedlogu zakona o državnoj službi u KS. Većina zastupnika pohvalno govori i predloženom zakonu. Zastupnica SDP-a Segmedina Srna Bajramović rekla je da joj je „drago da je ovo primjer kako se trebaju voditi reforme u našem društvu“. Također je istakla i važnost podrške CCI-a ovom zakonu.

Novinarima se u međuvremenu obratio i Adis Arapović iz CCI-a koji s pažnjom prati raspravu u Skupštini KS. Ponovio je podršku ovom zakonu.

- Zakon nije, naravno savršen, ali imamo nekoliko važnih primjedbi koji se mogu riješiti zakonskim podaktima, ali mnogo veća šteta bi bila da se zakon ne usvoji. Ovaj zakon je model kojim bi se trebali voditi drugi kantoni i viši nivoi vlasti. Da se osigura jedinstvo državne službe. Nadam se da će ovaj zakon vrlo brzo stupiti na snagu – rekao je Arapović.

12:00 Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić predstavio je tekst Prijedloga zakona o državnoj službi KS. Nakon toga je predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić pročitala pismo podrške Centra civilnih inicijativa (CCI) u kojem je izraženo "Zadovoljstvo konačnim Prijedlogom zakona o državnoj službi u KS".

Inače, današnjoj sjednici prisustvuju i predstavnici CCI-a. U toku je rasprava o tekstu ovog zakona.

skupstina-ks-1

Predstavnici CCI-a na sjednici

10:30 Počela je 18. radna sjednica sjednica Skupštine KS. Na dnevnom redu, između ostalog, nalazi se Prijedlog zakona o državnoj službi u Kantonu Sarajevo čiji je predlagač Ministarstvo pravde i uprave s ministrom Mariom Nenadićem (SBB) na čelu.

Osim ove tačke na dnevnom redu još je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o filmskoj djelatnosti, kao i izvještaji o poslovanju nekoliko javnih kantonalnih preduzeća za 2015. godinu.