VIJESTI

Komesar Hahn: Evropska perspektiva zapadnog Balkana je neupitna, vidi se napredak u BiH

Evropski komesar za proširenje u intervjuu za austrijski "Standard"

K. KEŠMER

26.7.2016

Brige država koje su na puta ka EU da će Brexit usporiti njihove evropske integracije su bespotrebne. Za nas je zapadni Balkan strateški važan i na koncu sve te zemlje će biti članice EU. Tu perspektivu smo jasno potvrdili na posljednjem Samitu zemalja zapadnog Balkana u Parizu. Kazao je to u intervjuu za austrijski list "Standard" evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn.

Dobra sedmica

On je u intervjuu za ovaj list detaljno govorio o problemima zemalja zapadnog Balkana koje žele postati članice EU, ali i o ostalim pitanjima koje su aktuelna unutar Unije.

Govoreći o Balkanu, Hahn je istakao da postoji cilj da se sve zemlje integriraju u EU, ne samo s jedne strane, već je to cilj koji zagovaraju obije strane. No, ipak, Hahn je u tom smislu naglasio kako se to sigurno neće dogoditi za mandata ove Evropske komisije jer je proces transformacije država dug.

- Moj posao je da forsiram i motiviram te zemlje da drže taj kurs. Ova sedmica je bila dobra, sa Srbijom smo otvorili dva nova poglavlja, Albanija je provela do sada najtemeljitiju reformu pravosuđa, u Makedoniji je također vidljiv napredak - naveo je Hahn.

On je kazao kako je upravo reforma pravosuđa, jačanje pravne dražve i korupcija najveći problem koji dražve imaju.

- 2004. godine imali smo oduševljenje proširenjem Unijom i sve ono što se u dijelu pravosuđa nije uklapalo s normamam EU se nazivalo "kulturološkom razlikom", te se mislilo da će se to samo od sebe izmjeniti. To tako više ne može, metodologija je promijenjena. Počinjemo pregovore i završavamo ih s pitanjima prava - istakao je Hahn.

Na pitanje da li se može očekivati da jedna od dražva zapadnog Balkana postane članica EU dok je on još na funkciji komesara za proširenje, Hahn odgovora:

Snažna uloga

- Svoj generalni cilj sam već postigao, a to je da izjednačimo važnost ekonomskih s pravnim reformama. Sve te zemlje su pod Titovim režimom imale drugačiju ekonomiju koja više ne može funkcionirati. Sada moramo dovoditi investitore u te zemlje i ohrabrivati njihova mala i srednja preduzeća. Ukoliko uspijemo ojačati privrede i pravnu državu, onda mislim da sam uspio.

Govoreći o BiH, Hahn je istakao kako je i u našoj državi vidlji jasan napredak te da postoji odgovorajuća dinamika. Govoreći o Srbiji, on je istako njenu važnost kao centralne države Balkana te kako ona ima snažnu ulogu u Berlinskom procesu ali i u procesu pomirenja na Balkanu.

Do 700 miliona eura godišnje za pretpristupnu pomoć

Hahn je izjavio kako EU iz svog budžeta svake godine izdvoji 600 do 700 eura za pretpristupnu pomoć.

- To nije novac koji mi samo nekome uplatimo na račun. Radi se o konkretnim projektima, kao što je izgradnja željezničke pruge kako bi bolje povezali Evropu. Znači, tu imamo i mi interesa, ne samo zemlje koje to koriste - naveo je Hahn.