KOLUMNE

Prizivanje krize

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

27.7.2016

Odluku parlamentarne većine o odgađanju jučerašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH poslanici opozicije, tačnije SDP-a i DF-a, ocijenili su kao početak parlamentarne krize u Federaciji, ustvari kao razvod koalicionih partnera. 

Različitih viđenja rješenja pitanja bitnih za državu među koalicionim partnerima oduvijek je bilo i bit će ih, jednako kao što je u svim parlamentarnim sazivima u posljednjih dvadesetak godina iz istih razloga bilo kako odgađanja tako i vanrednog zakazivanja sjednica Parlamenta. 

Malo kad se nije dolazilo do rješenja, osim u vremenima kad je SDP nosio bajrak vlasti ispod kojeg su u neko doba iznikla i njihova sadašnja opoziciona sabraća okupljena oko DF-a i koji svako malo horski zagrakću prizivajući parlamentarnu krizu i raspad sistema u državi. 

Nije valjda da poslanici SDP-a, godinama pretplaćeni na goleme poslaničke plaće, misle da je bh. građanima pamet pomutio „zika virus“, pa su sve što se događalo u vrijeme njihovog vladanja parlamentarnim životom Federacije preko noći zaboravili.

Da su zaboravili vrijeme kada su sadašnji opozicionari svojevremeno sa svojim koalicionim partnerima krčmili milione maraka namijenjene poljoprivrednicima, da su zaboravili njihove bratske talove u elektrosektoru, tendere za izgradnju puteva... 

To je bio način njihovog vladanja koji je proizveo takvu krizu da su ih građani 2014. godine ognjem morali istjerati iz njihovih fotelja i kabineta. 

Zadatak opozicije i jeste da ukazuje na propuste većine u vlasti, da kritizira i galami, ali i da predlaže rješenja. Doduše, to može opozicija s kredibilitetom, a nikako „opozicionari“ koji su koliko jučer bili dio vlasti koja je državu strmoglavila ispod svakog mogućeg dna.