NOGOMET

IBIŠEVIĆ: Pomoć izbjeglicama je normalna stvar

Bh. reprezentativac iz Berlina za "Dnevni avaz"

M. TANOVIĆ

26.7.2016

U današnje vrijeme, u kojem caruju licemjerstvo, egoizam i sebičnost, najteže je biti čovjek. No, onaj ko je čovjek, uvijek će to i ostati, bez obzira na svu prljavštinu koja ga okružuje. 

Za Vedada Ibiševića odavno svi znaju da je čovjek kakvog bi i udžbenik proglasio primjernim. Osim što ga svi s kojima je ikada imao dodir, cijene kao velikog fudbalera, naš reprezentativni napadač pokazivao je veličinu svog karaktera i nesebičnost u svakoj mogućoj prilici koja mu se ukazala.  

Najezda agresora

Najnovija je pomoć sirijskim izbjeglicama, kojima je odlučio donirati 50.000 eura. Kao osobu koja je i sama prije dvadesetak godina bila u sličnoj situaciji kao i oni, kada je kao dječak, zbog najezde agresora, morao napustiti rodnu grudu i zaputiti se u bijeli svijet, u jučerašnjem razgovoru za "Dnevni avaz" nismo ga ni morali pitati zbog čega se odlučio na ovaj potez. 

- To je sasvim normalna stvar, koja se ne mora mnogo objašnjavati i obrazlagati. Taj gest već odavno želim napraviti, ali nisam imao priliku. Igrom slučaja, u Berlinu sam došao u dodir s ljudima iz organizacije koja se brine o sirijskim izbjeglicama. Prezentirali su mi plan i ideje i to mi se svidjelo. 

Odlučio sam podržati njihov projekt, jer se uklapa u moje želje da pomognem. Napravit će se jedno selo na starom aerodromu, gdje će izbjeglice biti uključene u različite društvene aktivnosti. Tako će naučiti njemački jezik i mnoge druge stvari koje će im pomoći da se uključe u društvo - rekao nam je Ibišević jučer u telefonskom razgovoru. 

Vedada nije tako lako dobiti, jer radi punom parom. Nakon što se u potpunosti oporavio od povrede zbog koje je propustio i prijateljsku utakmicu između reprezentacije Bosne i Hercegovine i Španije, vrijedno trenira za novu sezonu s berlinskom Hertom. 

Slijedi Brondbi

- Kod nas nema previše odmora, jer nas ove sedmice očekuje prva utakmica Evropske lige, protiv Brondbija. Cilj nam je da se plasiramo u grupnu fazu ovog takmičenja. Pripreme idu dobro, postigao sam dosta golova i mislim da ću početak dočekati potpuno spreman - dodao je Ibišević. 

Herta nije pretrpjela mnogo izmjena u ljetnom prijelaznom roku. 

- Otprilike smo tu negdje gdje smo i bili. Ništa jači, ništa slabiji. Šta nas čeka u Bundesligi, teško je reći, ali mislim da se od nas očekuje da ponovimo uspjeh iz prošle sezone. Neće biti lako, jer ako se plasiramo u grupnu fazu Evropske lige, bit će nam veoma teško igrati na dvije strane, nemamo baš tako jak igrački kadar. Ali, ja se nadam najboljem, da ispunimo očekivanja i da me povrede zaobiđu - rekao nam je Ibišević. 

Neću u Kinu

Nedavno je u njemačkim medijima osvanula priča da je Vedo odbio multimilionsku ponudu iz Kine. 

- To nije tako nova priča. No, nisam od onih koji misle da je sve u novcu. Ne želim u Kinu, jer ovdje, u Njemačkoj, imam sve što mi treba.  Imam još godinu ugovora s Hertom i želim ga odraditi do kraja. A poslije toga, sve opcije dolaze u obzir, ali o tome je još rano govoriti - kaže Ibišević.