SARAJEVO

Roditelji će u svakom trenutku znati ocjene i izostanke djece

Resorno ministarstvo uvodi elektronske dnevnike

M. HALILOVIĆ

26.7.2016

Elektronski dnevnici počet će se primjenjivati u deset osnovnih škola i to od drugog polugodišta. Uz pomoć njih u svako doba dana i noći roditelji će uz posebnu šifru imati pristup ocjenama svog djeteta, izjavio je za "Dnevni avaz" Elvir Kazazović, ministar obrazovanja, nauke i mladih KS. 

Tehničke novine

- Po uzoru na druge htjeli smo ovu tehničku novinu uvesti i u našim obrazovnim ustanovama jer ovakvi dnevnici već postoje u zemljama Evropske unije. Pokazao se kao koristan način u komunikaciji između roditelja i nastavnika. S obzirom na to da je ovo pilot-projekt, odlučili smo da na području svake općine jedna škola realizira ovaj projekt, samo će u Novom Gradu, s obzirom na to da je to najveća općina, dvije škole imati ove dnevnike - pojasnio je ministar.

elvir-kazazovic2

Kazazović: Veće prisustvo na sastancima

Prema njegovim riječima, ako se projekt pokaže dobrim, u svim škola će u narednom periodu biti uvedeni elektronski dnevnici.

- Cilj je da od naredne godine u svim školama zaživi ovaj projekt. Obično imamo otpor nastavnika koji nemaju visok nivo informatičke pismenosti i oni najviše negoduju. Međutim, bez obzira na to, mi idemo u realizaciju ovog projekt. Upravo zbog takvih kadrova mi smo prije osam godina odustali od ovog projekta. Ovaj put nećemo i nema povratka nazad - naglasio je Kazazović. 

Uvođenjem ovih dnevnika roditelji će, osim u ocjene, u svakom momentu imati uvid u izostanke njihove djece, tako da će uvijek znati kada nisu bili na nastavu. 

- Oni će imati svoju šifru i pomoću nje preko laptopa ili mobitela moći će pristupiti stanici škole i vidjeti šta ih zanima- rekao je Kazazović. 
 
Pismeni zadaci 

OŠ „Fatima Gunić" je jedna od škola u koje će biti uvedena ova novina. Prema riječima direktora Hajrudina Ćuprije, đaci, zahvaljujući ovoj metodi, više neće moći manipulirati roditeljima. 

- Osim toga, i nastavnici će imati koristi od ovoga i moći će se više posvetiti učenicima. U svakom momentu osoblje škole će znati koliko su u toku sedmice imali pismenih zadataka, tako da se neće više desiti da imaju više od tri. I mi, direktori, imat ćemo uvid u sve što se radi - kaže Ćuprija.

hajrudin-cuprija

Ćuprija: Uvid u sve

Mnogi bili skeptični

- Mnogi su bili skeptični prema ovoj ideji jer su smatrali da će ovo udaljiti roditelje od škole. Međutim, u evropskim zemljama pokazalo se suprotno. Upravo to je povećalo njihovo prisustvo na školskim sastancima – dodao je Kazazović.