VIJESTI

POKRENUTA INICIJATIVA Sarajlija želi podići spomenik legendarnom Golfu 2

Idejno rješenje osmislio magistar kiparstva Daniel Premec

A. BAJRAMOVIĆ

26.7.2016

S nama je bio u dobrim i lošim vremenima, u doba blagostanja, kada smo njim išli na more, ali i u ratnom periodu, dok nam je pomagao da dovezemo hranu, vodu, do bolnice prevezemo ranjene... Iako se već 24 godine ne proizvodi, još je na cestama, vjerno služeći vlasnicima koji u njemu prevoze raznovrsne terete.

Ratni period

Automobil Golf 2 univerzalni je heroj, duboko ukorijenjen u uspomene i emocije svih naroda u BiH, smatra magistar kiparstva Daniel Premec. Autor brojnih izložbi i dobitnik prestižnih nagrada i priznanja ovom automobilu, ali i narodu koji je iz njega preživio i dobra i zla vremena, namjerava podići spomenik, a idejno rješenje predstavio je na Festivalu ulične umjetnosti u Sarajevu.

- Razmatrao sam potrebu da se na neki način obilježi period '92.-'95. Zbog kompleksnosti bh. društva, shvatio sam da jedan konvencionalni skulptorski izraz ne bi baš bio prihvaćen i da nam je potrebno nešto što posjeduje simboliku univerzalnog heroja. Golf 2 asocira na period dobrog života prije rata ili, što ja želim da poentiram, na ratne godine, u kojima je njegova uloga bila višestruka. Posebno bih istakao da je Golf spasio mnoge živote jer je vrlo često služio i kao sanitetsko vozilo - kaže Premec.

daniel-premec2

Premec: Univerzalni heroj

Kako ističe umjetnik, ono što Golf 2 izdvaja u odnosu na ostala vozila jesu njegova otpornost, izdržljivost i mogućnost da koristi bilo koje gorivo - od lož ili trafo-ulja do neke sumnjive nafte.

- Pošto u našem narodu, kada želimo nešto da istaknemo do krajnjih granica, kažemo: "Valjao nam je toliko da mu treba dići spomenik", a vodeći se svim tim aspektima, svim segmentima našeg društva i mentaliteta, svime što za nas predstavlja ili je predstavljao taj Golf, došao sam do zaključka da je to idealna forma za opisivanje jednog takvog perioda, a na kraju krajeva i nas, koji smo sve to prošli - kaže Premec u razgovoru za "Avaz".

Podrška javnosti

Posebno je obradovan podrškom javnosti i ministra za kulturu KS Mirvada Kurića, a nastavku prezentacije projekta dodatnu snagu dat će i fotografije Milomira Kovačevića Strašnog, koji je zabilježio sve segmente života ratnog Sarajeva, pa i ulogu Golfa 2. Idealan prostor za postavljanje ovakvog spomenika, smatra Premec, bila bi muzejska četvrt. Kada će sve biti spremno, teško je reći, ali mnogo toga će zavisiti i od podrške javnosti, koja za sada ne izostaje.

Dvije decenije rada

Daniel Premec rođen je 1976. godine u Sarajevu, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti na Odsjeku za kiparstvo, gdje je i magistrirao i gdje trenutno radi. Doktorski studij pohađa na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu. Na domaćoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni prisutan je već 22 godine, sa skulpturama, instalacijama, objektima, performansima i videoprojekcijama. Član je ULUBiH-a od 2003. godine, gdje trenutno obavlja dužnost predsjednika Umjetničkog savjeta.