VIJESTI

Podržani principi prijedloga izmjena Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PS BiH

(Fena)

26.7.2016

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je usvojila zaključak da predloži Predstavničkom domu da je zaduži da organizira javnu raspravu o prijedlogu tog zakona.

Usvojen je i zaključak kojim Komisija traži od Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka da joj dostavi cjelovitu informaciju o neplaćenim novčanim kaznama za saobraćajne prekršaje, koja bi sadržavala i podatke o iznosu duga najvećih dužnika.

Članovi Komisije su tokom rasprave iznijeli određene primjedbe na predložena rješenja.

Tako je Fehim Škaljić podržao da prijedlog zakona ide dalje u proceduru, te dodao da bi nakon razmatranja zakona u prvom čitanju trebalo obaviti javnu raspravu o predloženim rješenjima.

On je, između ostalog, postavio pitanje jesu li opravdani efekti upotrebe svjetala na vozilima tokom dana, dodajući da ne vidi dovoljno kvalificiranu argumentaciju da se u gradovima vozi sa dnevnim svjetlom.

Član Komisije Šemsudin Mehmedović je podsjetio da je u parlamentu prije nekoliko godina bila raspravu o izmjenama zakona koji tretira upravo upotrebu „kratkih svjetala“ u toku dana.

Istaknuo je da, pogotovo kad je u pitanju korištenje vozila na magistralnim cestama gdje se relativno brzo vozi, u toku dana su vozila neprimjetna ako se uklapaju u ambijent, ako nemaju upaljena svjetla.

- Drugo je pitanje u gradskom saobraćaju, ali kada je u pitanju saobraćaj na magistralnim i regionalnim cestama mislim da to treba ostaviti - istaknuo je on.

Član Komisije Jovan Vukovljak je ocijenio da je ovo vrlo važan zakon, kazavši kako ga čudi da Vijeće ministara BiH i Ministarstvo saobraćaja i komunikacija nisu predložili potpuno novi zakon, jer ima mnogo izmjena.

Član Komisije Nikola Lovrinović je kazao da predloženi zakon treba podržati u prvom čitanju.

Sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić je podsjetio da je ovaj zakon pripreman 2014. godine te da, na žalost, od 2014. traje to da dođe u fazu prvog čitanja.

- Ukoliko pogledamo samo par mjeseci, ovo što se dešava na cestama BiH je u rangu teške kataklizme. Ne katastrofe, ne tragedije. Imamo tri mjere sa stanovišta struke koje se poduzimaju, a to su prevencija, korekcija i represija. Po mom dubokom uvjerenju, zakazale su sve. Ovakav broj mrtvih na cestama, to je uistinu prešlo prag tolerancije - istaknuo je Pejić.

Dodao je kako cijeni da bi bilo pozitivno podržati predloženi zakon, a potom da Komisija i Parlament daju nalog Ministarstvu da pripremi jedan potpuno novi tekst zakona.

U okviru tekućih pitanja usvojen je zaključak kojim Komisija od resornog ministarstva traži da joj do naredne sjednice Komisije dostavi informaciju u vezi s usvajanjem Okvirne strategije saobraćaja BiH za period 2016. - 2030. godina.

Članica Komisije Hanka Vajzović aktuelizirala je danas pitanje naplate RTV takse, nakon što nedavno nije usvojen zakon koji je to trebao definirati.

Član Komisije Nikola Lovrinović je kazao da je krajnje vrijeme da interresorna radna grupa, koja bi trebala biti formirana, napravi analizu zakona i da predloži parlamentu šta se treba mijenjati.

On je predložio da se ubrza proces imenovanja te radne grupe