VIJESTI

SALKIĆ PORUČIO: Bošnjaci se ne plaše Milorada Dodika

Potpredsjednik RS u Gacku

G. D.

26.7.2016

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić danas je u Gacku oštro osudio govor mržnje predsjednika RS Milorada Dodika prema Bošnjacima. Govoreći o najavljenom referendumu o Danu RS Dodik je, kazao je Salkić, iznio do sada najozbiljnije prijetnje kazavši kako Bošnjaci moraju izaći na referendum ukoliko žele živjeti u RS.

- Pred parlamentarne izbore 2014. godine na jednom skupu Milorad Dodik je zaprijetio Bošnjacima da će vlast pratiti kako će Bošnjaci glasati. Nakon izbora, kada je SNSD zbog negiranja bosanskog jezika i negiranja identiteta Bošnjaka, izgubio trku za člana Predsjedništva BiH, vlast RS je odjednom proširila i pojačala diskriminaciju nad Bošnjacima, na područja gdje je do tada nije bilo. Radikalizirali su kompletno društvo, plašeći Bošnjake nepotrebnim policijskim akcijama pretresa kuća i hapšenjima. Razmjere strateškog isključivanja Bošnjaka iz svih životnih tokova su izuzetno velike - istakao je Salkić.

Salkić dodaje da u ovom trenutku vlasti RS provode tajnu i vrlo dobro sinhronizovanu akciju oduzimanja lovišta Bošnjacima. Ostankom bez lovišta, koja su odlukom vlasti sukcesivno gase upravo tamo gdje su naseljeni Bošnjaci, bošnjačko stanovništvo na tome prostoru gubi pravo na lovačko naoružanje. Pri tome, kroz lovačka društva i zaštitarske agencije vlasti dopuštaju ubrzano naoružavanje Srba. Radikalizacija u institucijama i medijima RS dostigla je, smatra on, kritični nivo i možemo je mjeriti samo sa onom iz 1992.

- Najnovije prijetnje, u kojima se kaže da ako Bošnjaci misle da žive u RS trebaju izaći na referendum o 9. Januaru govore da je Dodik ušao u najozbiljniju fazu radikalizacije koja može imati pogubne posljedice. Poručujemo Miloradu Dodiku da se Bošnjaci ne boje ni njega, ni njegovih prijetnji i da neće izaći na referendum. Bošnjaci 9. januar doživljavaju kao dan zla, kada je donijeta odluka da oni budu protjerani iz svojih domova, svojih sela i gradova, da budu ubijani - poručio je Salkić.

On je još jednom pozvao visokog predstavnika u BiH da ne toleriše ovoliki stepen mržnje, prijetnje i zaoštravanje situacije. OHR, kaže Salkić, mora preuzeti odgovornost za eventualne posljedice ove radikalizacije. Čak i srpski političari, prema njegovim riječima, izražavaju strah da će ova politika koju vode vlasti RS-a izazvati oružane sukobe.

- Bošnjaci su 1995. godine godine vjerovali međunarodnoj zajednici i rezolucijama UN-a i doživjeli su genocid u Srebrenici i Žepi. Mnogi očekuju da će Bošnjaci, pod ovakvim prijetnjama i pritiscima, a vjerujući Dejtonskom mirovnom sporazumu, ponovno nestati sa područja RS. Poručujemo i OHR-u i Miloradu Dodiku da su Bošnjaci kroz historiju naučili mnogo toga i da više nikada neće napustiti svoja ognjišta. Pozivam OHR da u inetresu mira, stabilnosti i očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma poništi odluku o održavanju Referenduma u RS i tako izbjegne mogućnost da bude talac politike Milorada Dodika. Međunarodna zajednica se u ovom trenutku, pružajući podršku onima koji ruše mir i izazivaju međunacionalnu mržnju, nalazi u opasnosti da u Bosni i Hercegovini ponovi greške koje je pravila u periodu 1992-1995 - rekao je Salkić.