SPORT

BRUKA ORGANIZATORA Olimpijsko selo u Riju bez vode, struje, prokišnjavaju krovovi?

Problem za sportiste

(A.Č.)

26.7.2016

Ljetne Olimpijske igre u Rio de Janeiru počinju za manje od dvije sedmice, a organizatori su još uvijek u velikim problemima.

Posljednja priča vezana je za Olimpijsko selo u Riju, koje bi trebalo biti dom za oko 10.000 sportista koji će učestvovati na najvažnijoj sportskoj manifestaciji ove godine.

Kako navode inostrani mediji, čak 19 od 31 građevina koje služe za smještaj sportista su neuslovne, što za takmičare predstavlja golem problem, a za organizatore pravu bruku.

- Davno su se trebali provjeriti uslovi. Ali, nisu i imamo problem. Naš zadatak je sada da se stvari što prije dovedu u red i da se osigura adekvatan tretman za sve koji budu boravili u Olimpijskom selu - rekao je portparol Olimpijskih igara Rio 2016 Mario Andrada.

Navodno, neki timovi koji se već nalaze u Olimpijskom selu su šokirani lošim uslovima. Najveći problem predstavlja curenje vode, ali i plina, a u zgradi holandske ekipe je čak izbio i požar.

Njemački list "Bild" piše da Olimpijsko selo koje je izgrađeno ne zadovoljava ni minimalne uvjete, te su neki nacionalni timovi već otkazali ovaj smještaj te potražili sebi novi. Problem je, kako navode, što većina zgrada nema tople vode, struje, odvod ne funkcionira, brave također, krovovi koji prokušnjavaju...

Žalbe na smještaj tako je već uputio tim Australije koji traži novi smještaj za sebe, a požalio se i tim Argentine. Kako bi nekako riješili ovaj problem, orgnizatori su prema pisanju „Bilda“ odlučili iznajmiljivati zgrade i stanove koji se nalaze u blizini Olimpijskog sela.

Andrada je pokazao i optimizam, rekavši da će organizatori ipak riješiti sve probleme do početka Olimpijskih igara, 5. avgusta.