GLOBUS

NOVI DETALJI O NAPADU U FRANCUSKOJ: ISIL-ovci snimali kako kolju svećenika!

Na meti Islamske države našla se crkva u gradiću Saint-Etienne-du-Rouvray

(A.Č.)

26.7.2016

17.39 Dvojica pripadnika "Islamske države", koji su jutros u crkvi u francuskom gradiću Saint-Etienne-du-Rouvray zaklali 84-godišnjeg svećenika Jacquesa Hamela, a teško ranili časnu sestru, cijeli tok događaja snimali su kamerom, javio je Daily Mail.

Francuske vlasti saopćile su da su uhapsile treću osobu koja se može dovesti u vezu sa napadom.

zaklani-svecenik

Svećenik Jacques Hamel: Strašna smrt u 84. godini

16:25 Prema informacijama lista Tribune de Geneve, jedan od napadača bio je već hapšen na aerodromu u Genevi 14. maja 2015., nakon što je deportiran iz Turske.

- A. K. (19) je dva puta pokušao ući u Siriju, prvo putem Munchena, a onda i preko Geneve. Par dana proveo je u švicarskom zatvoru Champ-Dollon, a onda je izručen Francuskoj gdje je optužen za planiranje terorističkih napada. Osuđen je na godinu dana u Francuskoj, a pušten je iz zatvora u ožujku ove godine uz elektronički nadzor - piše Tribune de Geneve.

14:18 ISIL je preuzeo odgovornost za teroristički napad na crkvu u kojoj je ubijen jedan sveštenik, javlja agencija Amaq.

isil

13:53 Nakon jutrašnjeg nemilosrdnog terorističkog napada na crkvu u francuskom gradiću Sain-Etienne-du-Rouvray oglasio se i papa Franjo.

- Posebno smo šokirani jer se to barbarsko ubojstvo dogodilo na svetom mjestu gdje se objavljuje Božja ljubav - rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

Rekao je da Papa osjeća 'bol i da je užasnut zbog tog apsurdnog nasilja' te da najoštrije osuđuje svaki oblik mržnje.

Napad se dogodio na dan kada počinje Svjetski susret mladih u Krakovu, veliki katolički skup na kojem će sudjelovati papa Franjo.

13:43 Francuska policija odranije je znala za jednog napadača. Prema riječima francuskog predsjednika Francoisa Hollanda svi su izgledi da je za napad u crkvi odgovoran ISIL.

12:36 Kako javlja britanski "Mirror" taoci koji su napadači uzeli u crkvi prebačeni su u bolnicu gdje im se ljekari trenutno bore za život. Ovaj list također prenosi izvjave očevidaca po kojima su napadači uzvikivali parole u kojima se pozivaju na vjernost ISIL-u.

11:26 Prema nekim izveštajima, napadači su ubili svećenika prerezavši mu grlo. Kako javljaju lokalni mediji, policiju je pozvala jedna vjernica.

opsada

11:21 Barem jedan od talaca, među kojima je bio i svećenik, evakuiran je iz crkve na nosilima. Francuska nacionalna policija objavila je tweet pozivajući ljude da ne prelaze sigurnosni kordon i snimaju fotografije ili videozapise scene.

11:14 Kako izvještava portal fastnews24x7com napadači vatrogasci, zajedno s specijalaca i anti-terorističkim jedinicama, došli su na mjesto događaja, te su ubili obojicu napadača. U zatočeništvu su između ostalih držali dvije časne sestre. Potvrdio je to i Le Figaro.

napadaci

11:08 Prema izvještajima sa lica mjesta francuski azilanti drže kao taoce između četiri i šest osoba.

st-etiene

Dva naoružana muškarca upala su u crkvu u blizini Rouenu, u Normandiji na sjeveru Francuske i drže taoce.

Kako prenosi Reuters, napadači su sa noževima upali u crkvu i povrijedili nekoliko građana.