BIH

Beganović: Želja opozicije je da koalicija bude krhka, ali što se tiče SBB-a, ona je neupitna

Nakon što je odgođena sjednica Parlamenta FBiH

M. Aš.

26.7.2016

13:05 Jozo Bagarić, šef Kluba zastupnika HDZ- HNS u Parlamentu FBiH izjavio je novinarima da je jutros održan sastanak koalcijonih partnera na kojem je razgovarano „vrlo otvoreno os vim stvarima koje do sada nisu bile dobre kada je u pitanju funkcioniranje ove institucije“.

On je  istakao da je, kada je u pitanju rad Parlamenta, potrebno više  podrške, razumjevanja i povjerenja kako ne bi dolazilo do preglasavanja kao na ranijim sjednicama, ali i da koalicija nije upitna već da treba tražiti rješenja koja bi unaprijedila rad Parlamenta.

12:20 Ismet Osmanović, šef kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i zvanično je potvrdio prije nekoliko minuta da je odgođena sjednica zakazana za danas i sutra. Osmanović je pojasnio da je sjednica odgođena na zahtjev kluba poslanika HDZBiH-HNS.

Rukovodstvo Doma jutros je odlučilo da planirane tri sjednice, nastavak 10. nastavak 12. i redovna trinaesta na zahtjev kluba HDZ-HNS ne budu održane. Uvažavajući njihove zahtjeve sjednice su odložene do daljnjeg.

Prema riječima Osmanovića, klub zastupnika SDA je bio opredjeljen da se sve sjednice redovno održe, međutim predsjednik kluba HDZ-HNS nije prihvatio takvu varijantu. Nakon toga predsjedavajući Doma odlučio je prolongiti ih.

- Mi smatramo da nije bilo potrebe da se sjednice odgađaju, pogotovo zato što su kolege iz HDZ-a rekle da više na dnevnom redu nema spornih tačaka, ali da oni traže političke konultacije tri stranke koje čine parlamentarnu većinu te da će potom odlučiti o svojim daljnjim postupcima – kazao je Osmanović. 

On smatra da se ovdje radi o nezadovoljstvu zastupnika HDZ-a činjenicom da je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH izglasan Zakon o igrama na sreću i da se želi zaustaviti izglasavanje tog Zakona na Domu naroda.

Na upit novinara kada bi mogla biti nastavljena sjednica, kazao je da će se to znati nakon sastanka predstavnika stranaka parlamentarne većine, naredne sedmice. On je odgovorio da se dešavanja iz Parlamenta ne mogu preliti na Vladu FBiH kazavši kako koalicija nije upitna i treba da funkcionira i dalje.

Nasir Beganović, šef kluba zastupnika SBB.a u Predstavničkom domu novinarima je kazao da je na današnjoj sjednici kolegija razmotren zahtjev HDZBiH - HNS i da je bez obzira na stav SDA i SBB da se održi sjednica, njihov zahtjev uvažen.

- Vidljivo je da koalicija HDZ - HNS traži da se pojedini tehnički problemi riješe na najvišem nivou, koje čine predsjednici stranaka. Što se koalicije tiče, želje opozicije su da ona postane krhka, ali što se tiče SBB-a, koalicija je neupitna. Izjave opozicije smatram tendencioznim - kazao je Beganović.

dopis

11:15 Odgođena je sjednica Parlamenta Federacije BiH koja je trebala biti održana danas kao i nastavak zakazan za sutra.

Zvaničnu potvrdu da je odgođena sjednica bi trebao dati Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničnog doma Parlamenta Federacije BiH.

10:30 Još uvijek nije poznato da li će biti održana sjednica Parlamenta Federacije BiH.

Naime, Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije jučer je za "Avaz" rekao kako rukovodstva Doma sa predsjednicima klubova većine održati sastanak kako bi zauzeli stav o pitanju održavanja sjednice.

U parlamentarnu salu zasad pristižu neki od opozicionih poslanika i gosti čije je prisustvo vezano za pojedine najavljene tačke dnevnog reda.