VIJESTI

I dalje se otklanjaju posljedice nevremena na području ZDK-a

Vodostaj rijeka ponovo normalan

Fena

26.7.2016

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona je normalan, snabdijevanje električnom energijom i vodom je uredno, telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji, ali zbog kiše koja je padala ili još ponegdje pada dolazi do učestalosti pojave odrona zemlje i kamenog materijala naročito na putnim pravcima koji vode kroz usjeke.

Na području kantona saobraćaj se odvija na svim glavnim putnim pravcima, osim dionice s aktuelnim sanacionim radovima, M-17, Topčić Polje-Lašva (Nemila) zbog radova na sanaciji škarpe iznad nivele ceste, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

U Zenici, jaka kiša koja je padala praćena gradom napravila je štetu na poljoprivrednim usjevima, na krovovima kuća i automobilima na području mjesta Raspotočje, Poljice, Lukovo polje, Klopče, Prašnice i Bilimište. Jak grad u potpunosti je uništio povrće i voće.

Došlo je do začepljenja odvoda, šahtova i propusta za vodu koji nisu mogli da prime veliku količinu vode. Voda je poplavila podvožnjak na ulazu u naselje Blatuša, poplavila je raskrsnicu za skretanje u naselje Lukovo polje.  

Usljed jake kiše došlo je do prodora vode u podrumske prostorije Kantonalne bolnice Zenica, potvrđeno je iz odjela Ortopedije, Traumatologije i Psihijatrije. Voda je prodrla zajedno s fekalijama pa je dio pacijenata premješten. U toku je čišćenje i sanacija te dezinifekcija prostorija.

Zbog značajnih oštećenja zabranjena je upotreba stadiona Kamberovića polje. Jak vjetar odnio je dijelova krova sa stadiona koji su izgrađeni od polikarbonata, usljed čega je došlo do prodora vode u prostorije stadiona.

Na području općine Vareš, na više lokaliteta je pričinjena velika materijalna šteta, ugrožena materijalna dobra i ljudi.

Na putnom pravcu R 444 došlo je do ponovnog aktiviranja klizišta ''Kapija'' i prekida u saobraćaju na putnom pravcu Vareš- Breza-Podlugovi i došlo je do pojave još dva klizišta u naselju Pajtov Hanu (kod stambenog objekta Žutić Nijaza) i ispod benzinske pumpe ''Butmir'' (Vareš Majdan).

U  prekidu je saobraćaj na lokalnim putnim pravcima Vareš-Stupni Do, Vareš-Pajtov Han-Budoželje, Vareš-Pajtov Han-Striježevo, Vareš-Pržići i Dabravine-Kadarići. Do prekida saobraćaja je došlo zbog pojave klizišta, velikih oštećenja kolovoza usljed velikih bujica i nanošenja materijala na kolovoz.

Najteže je stradalo naselje Stupni Do gdje su evakuirani građani iz pet stambenih objekta zbog aktiviranja klizišta. Usljed klizišta oštećeni su stambeni objekti, stradao je određeni broj stoke, a oštećena je putna infrastruktura.

Trenutno mehanizacija i dalje radi na otklanjanju posljedica.

Prohodan je regionalni put od Breze prema Varešu.

Na području općine Žepče usljed jake kiše potpuno je prekinuta dionica lokalnog puta prema zaseoku Jastrebac u Mjesnoj zajednici Željezno polje. Postoji alterativni pravac preko zaseoka Mjestova Ravan, tako da je ovo selo povezano sa Željeznim poljem.

Selo Šahmani potpuno je odsječeno, i to na mjestu puta gdje je i prije bilo klizište uzrokovano poplavama 2014. godine. Velikom količinom vode u vidu bujice ranije sanirano klizište je u ponovo aktivno. Također, na više mjesta je put podlokan i oštećen u vidu zemljanih nanosa.

Radna mašina je na terenu i intezivno se radi na sanaciji puteva.

Rijeke Željeznica i Papratnica vratile su se u svoja korita i normalnog su vodostaja.

Dionica lokalnog puta prema zaseoku Jastrebac u MZ Željezno polje je prohodan, saopćeno je iz Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.