NAUKA

Evo kako vam Windows 10 može pomoći da vratite izgubljene podatke

Korisni trikovi koji će vas poštedjeti glavobolje

Redakcija

26.7.2016

U doba modernih tehnologija jedan od najvećih strahova koji nas sve mori jeste onaj da li su naši podaci bezbjedni i šta treba da uradimo ukoliko nam padne sistem i obriše se sve što smo čuvali. Svima nam se ovo bar jednom desilo. Verovatno ste i sami propatili za fotografijama koje ste skupljali godinama ili za omiljenom muzikom. U novije vrijeme brine nas i mogućnost da neko otkrije važne podatke kao što su brojevi bankovnih računa, šifre koje su čuvane u različitim softverima i lične informacije koje ne bismo nikada voljeli da negdje procure ili da nam nestanu.

Srećom, danas možemo pravovremeno da sprečimo da se ovaj scenario ponovo obistini ili da, u slučaju da se ipak desi, bez mnogo muke vratimo sve izgubljene podatke.

Tako operativni sistem Windows 10 ima integrisane programe koji se bave upravo ovim, a mi ćemo vam sada izlistati neke od njih.

„File History“

Kao što vjerovatno znate, ova opcija omogućava vam da pregledate sva dokumenta koja ste nedavno otvarali. Međutim, još jedna, možda korisnija strana programa jeste i to što uz pomoć njega možete napraviti backup, odnosno rezervnu kopiju svih podataka na vašem računaru. To ćete učiniti jednostavno, priključivanjem bilo kod eksternog diska, bilo u vidu flash memorije ili hard-diska. Ovaj program će pokupiti sve podatke koje imate u folderima „Muzika“, „Dokumenta“, „Video-snimci“, „Fotografije„ i sve s desktopa.

Ukoliko želite da sačuvate i nešto što je van ovog dijela memorije, potrebno je samo da to prebacite u neki od ovih foldera i biće sačuvano.

„Reset this PC“

Umjesto da, kao do sada, pokrećete iz početka instalaciju kompletnog operativnog sistema Windows, verzija 10 vam nudi opciju da resetujete svoj računar na fabrička podešavanja.

Postoje dva načina da to učinite. Oba počinju kroz aplikaciju koju koristite za podešavanja: izaberite Update and Security, Recovery, a zatim pod opcijom Reset this PC, izaberite Get started. Nakon toga možete resetovati PC, tako da izbrišete sve podatke i dobijete gotovo „nov“ kompjuter.

Druga opcija, koja vam je vjerovatno potrebna, jeste takozvano osvježavanje („refrešovanje“) i tom prilikom podešavanja će se vratiti na prvobitna, a vi ćete sačuvati sve podatke koje ste do tog trenutka imali.

„One Drive“

Ovo je možda jedan od najjednostavnijih i najboljih načina za čuvanje podataka koji ćete sresti. Iako nije klasičan Backup, ovaj drajv vam nudi opciju skladištenja informacija na „oblaku”, tako da im možete pristupiti u bilo kom trenutku, s bilo kog računara, samo uz šifru i korisničko ime koje inače koristite.

Softver je integrisan, tako da ga već imate instaliranog na svom računaru. Šta god da se desi s vašim kompjuterom ili operativnim sistemom, ovako se možete osigurati da će vam podaci biti dostupni i da ih možete vratiti na novi uređaj koji budete koristili.

Mnogi stručnjaci tvrde da je posljednja verzija Microsoftovog operativnog sistema Windows uspjela da poboljša loš utisak koji je prethodna ostavila. Ovi programi samo potvrđuju to, budući da rješavaju jedan od najvećih problema korisnika.

Međutim, prostor za usavršavanje postoji uvijek, a sve je više ljudi koji pokušavaju da doprinesu nekako razvoju ovog magnata, kako svojim znanjem, tako i idejama koje imaju. Ako dovoljno poznajete programske jezike, ovo je sfera u kojoj se možete pronaći i napraviti svoju karijeru. Upišite školu programiranja i nakon što savladate sve potrebne alate, na vama je da odlučite kako ćete ih iskoristiti i na koji način ćete doprinjeti razvoju softvera koji ćemo svi koristiti.