KOŠARKA

NAJVEĆI SVIH VREMENA Ne mogu više šutjeti, znam da je ova zemlja bolja od toga

Legendarni Michael Jordan

(Al. Ti.)

26.7.2016

Košarkaška legenda Michael Jordan povukao je potez koji bi mogao dovesti do velikih promjena u SAD-u...

Legendarni američki košarkaš Michael Jordan poručio je kako više ne može šutjeti o žestokim tenzijama između Afroamerikanaca i policije u SAD-u doniravši dva miliona dolara dvjema asocijacijama.

"Kao ponosni Amerikanac, otac koji je izgubio svog vlastitog oca u beznačajnom aktu nasilja, tužan sam i frustriran zbog podjela i rasnih tenzija koje su u zadnje vrijeme sve gore i gore. Znam da je ova zemlja mnogo više od toga i ne mogu više šutjeti. Moramo naći rješenje kako bi ljudi crne kože imali jednak i pravedan tretman, a policajci, koji riskiraju živote da bi nas zaštitili, podršku i poštovanje", napisao je Jordan u otvorenom pismu.

Rasne tenzije su u SAD dodatno porasle početkom juna kada su policajci ubili dvojicu Afroamerikanaca u Louisiani i Minnesoti, a potom je ubijeno osam policajaca u Dallasu i Baton Rougeu.

Legenda Chicago Bullsa je u pismu izrazila nadu da će u američkom društvu doći do "konstruktivnih promjena i mirnog međurasnog dijaloga".

"Taj iznos nije dovoljan da se riješe problemi, ali se nadam da će pomoći da se stvari promjene na bolje," dodao je Jordan koji je u dresu Bullsa osvojio šest naslova NBA prvaka.