KOLUMNE

Vapaji unesrećenih

Komentar dana

Evelin TRAKO

26.7.2016

Ponovo je prirodna nepogoda širom države u vidu poplava i klizišta „bacila so na stare rane“ iz maja 2014. godine. Ponovo je obilna kiša stvorila bujice. Voda je nosila sve pred sobom i ponovo smo gledali slike starica kako pakuju torbe, jer valja iseliti, a muškarce kako lopatama i krampama donkihotski pokušavaju spasiti ono što se spasiti može.

Iako se nakon svake nesreće javnost digne pitajući se gdje se troše milioni maraka za sprečavanje posljedica prirodnih nepogoda, a nadležni iznova obećavaju da će riješiti situaciju, očigledno je da sistem još ne funkcionira.

Je li moguće da su velike kiše opet iznenadile nadležne, je li moguće da su ponovo na ugrožena područja prije onih koji bi trebali spašavati ljude, stoku i njihova dobra stigli novinari?! U svom tom belaju solidarnost nikad ne izostane, kao što je prekjučer bilo u Stupnom Dolu kod Vareša - ljudi su se s Majdana kroz šumu probijali da pomognu svojim komšijama.

Da se nadležni ne bave uzrocima, to je jasno svima. Primjerice, u istom Željeznom Polju, iz kojeg su 2014. godine u svijet otišle slike apokalipse, s nanosima zemlje i mulja do krovova kuća, urađen je tek jedan potporni zid, čiju je gradnju, u saradnji s Vladom Zeničko-dobojskog kantona, finansirala privatna kompanija. Korito zlokobnog potoka u ovom mjestu koji se pretvara u podivljalu rijeku nakon kiše u trajanju od svega 15 minuta nije ni taknuto!

Džaba su vapili mještani Željeznog Polja, upozoravali i prije posljednje nedaće. Svaku kišu dočekivali su sa strepnjom i molili Boga da prestane.

Ali ni reakcije kada dođe do klizišta, kada nabujale rijeke sve poplave, uđu u kuće, zamute vodu za piće, nisu na zavidnom nivou. Pokazuje to i situacija od prije dva dana iz Stupnog Dola. Uplakane starice, lomeći ruke, pored već spakovanih kofera - slike su koje ponovo gledamo. Nije bilo pripadnika Civilne zaštite u tim trenucima makar da od mještana odagnaju paniku jer se u Stupni Do u tim trenucima moglo samo helikopterom.

U Šijakovu posred ceste stvorio se kanjon dubok nekoliko metara. Ni na tom mjestu nije bila postavljena žuta traka upozorenja. Šta bi bilo da je nekome pozlilo?