NOGOMET

Osim: Hvala navijačima Sarajeva Pašić: Što prije zaboraviti meč

ANALIZA DERBIJA Legende vječitih rivala o 108. sudaru klubova iz glavnog grada

Autor:Z. ŠARIĆ - A. MIZDRAK

25.7.2016

Da nisu postignuta dva lijepa pogotka, Ivana Lendrića i Mersudina Ahmetovića, subotnji vječiti derbi između Željezničara i Sarajeva vjerovatno bi se pamtio kao jedan od najlošijih ikada odigranih.

Bez hrabrosti

Do 30. minute, kada je isključen Senad Husić, izgledalo je kako obje ekipe žele samo da ne prime pogodak pa nismo vidjeli nijedan udarac u okvir gola, a tako je ostalo i do kraja prvog dijela.

I najtrofejniji trener Željezničara u historiji Amar Osim bio je razočaran onim što je vidio u okršaju najvećih rivala.

- Pa vidjeli ste sve, odnosno niste imali šta vidjeti. Ne znam kakav komentar dati, u prvom poluvremenu čak nije bilo ni nagovještaja da se nešto može dogoditi na utakmici.

Crveni karton, a onda pogodak Lendrića, pa Ahmetovića, malo su uzburkali stvari pa na kraju, eto, imamo nešto i da pamtimo, jer su viđena dva lijepa gola - govori Osim, trener katarskog El-Karitijaha.

Iako je Sarajevo više od 60 minuta bilo s igračem više, nije osvojilo tri boda, a Osim smatra da za to najviše zasluga imaju navijači, ali bordo tima.

- Hvala navijačima Sarajeva, oni su možda i najzaslužniji što njihova ekipa nije pobijedila. Dali su vremena našim igračima da se odmore, konsolidiraju i na kraju zasluženo osvoje bod. A što se tiče igre, Sarajevo bi pobijedilo samo da su bili malo hrabriji. Ali, oni su, valjda, toliko isprepadani, jer su dva prošla derbija izgubili, da nisu uspjeli da iskoriste očitu prednost igrača više i još nekoliko stvari na terenu koje su im išle naruku - kaže 49-godišnji trener.

O igri svog Željezničara nije imao previše da kaže.

- Nije moje da sada pametujem i kritiziram. Derbi je luda utakmica, u njoj taktika često i ne bude previše bitna, jer ne možeš da pretpostaviš kako će se igrači ponašati. Nisam baš najbolje shvatio zašto, za razliku od ekipe koja se uigravala tokom čitavih priprema i igrala generalku protiv Metalleghea, promijeni čak sedam fudbalera, koji nisu bili u prvom planu, i promijeni se i sistem igre. Možda je to bio neki genijalni plan trenera da u ovim zaista posebnim mečevima može upaliti nešto što je potpuno neočekivano i za njegovu i za protivničku ekipu. Nadam se da je tako - rekao je Osim.

Subotnji derbi ljutih rivala iz sjećanja će što prije nastojati izbrisati i Predrag Pašić, član šampionske generacije Sarajeva iz 1985. godine.

paja loptaaaa

Pašić: Meč ispod prosjeka

- Utakmica je bila ispod prosjeka. Igrači obje momčadi nisu pokazali nikakav fudbal, svjedočili smo utakmici s veoma malo šansi, akcija, lijepih poteza. No, igrači su dali sve od sebe što se tiče požrtvovanosti, tu im se ne može ništa prigovoriti. Sve u svemu, nastojat ću zaboraviti 108. vječiti derbi – kazao je Pašić.

Veliki broj novih igrača u obje momčadi glavni je uzrok loše fudbalske predstave na Grbavici, smatra Pašić.

Igrali za raju

- Nisu uigrani ni jedni ni drugi. To je vidio svako ko je gledao meč. Na terenu je bilo previše igrača koji nisu rođeni u Sarajevu. Takvim igračima je teško objasniti čari i značaj gradskog derbija. U moje vrijeme mi bismo plaćali samo da igramo vječiti derbi, a sada se plaća igračima da budu akteri takve utakmice. Mi smo igrali za grad, za raju... – prisjeća se Pašić.

Legenda Sarajeva na kraju se osvrnula na crveni karton koji je naivno dobio lijevi bek domaćeg tima Senad Husić.

- Poznajem tog igrača. On je takav nogometaš da vrlo često igra nervozno, grubo i dobiva kartone. Ništa neobično za njega – zaključio je Pašić.

Majstorski golovi

- Golovi koji su postignuti kao da su izvađeni iz neke druge utakmice i stavljeni u ovu. Odlična akcija Željezničara, centaršut, spuštena lopta Nikolića na volej Lendriću.

Prodor i centaršut Bekića, odlično snalaženje Ahmetovića. Dva zaista majstorska gola, posebno onaj Željin - govori Amar Osim.

“Horde zla” budu ograđene kao u zatvorskim ćelijama

Kad ga već nisu impresionirali igrači, Pašića su oduševili navijači oba kluba.

- Atmosfera je bila fenomenalna, ali eto, dogodio se mali problem s gostujućim navijačima, popularnim “Hordama zla”. Iskreno da vam kažem, pri tome ih ne branim, nehumano je u kakvim uvjetima ti momci prate utakmicu. Pa ono je kao zatvorska ćelija. Toaleti budu zatvoreni, ako se kojim slučajem nekome mokri, mora trpjeti. Iz godine u godinu uprava Želje greši i ograđuje navijače Sarajeva u zatvorskim ćelijama, a ne na stadionu. Mora se po tom pitanju nešto uraditi – rekao je Pašić.