GLOBUS

ISTRAŽIVANJE CNN-a: ISIL od 2014. godine izvršio 143 napada u kojima je poginulo preko dvije hiljade osoba

Teroristička organizacija koja djeluje globalno

Redakcija

25.7.2016

Otkad su proglasili kalifat u junu 2014. godine, samoproglašena Islamska država je izvela ili inspirisala više od 140 terorističkih napada u 29 država, osim Iraka i Sirije, gdje je pokolj dostigao mnogo veću stopu smrtonosti.

U tim napadima ubijeno je najmanje 2.043 osobe, a povrijeđeno je hiljade.

Naime, u istraživanju CNN-a, teško je povući preciznu paralelu između međunarodnih terorista koji su izvršili napade na različitim kontinentima.

Na primjer, osoba koja je ubila četiri američka Marica u Chattanooga u Tennesseeju u julu 2015. godine je bila motivisana sa terorističkom propagandom koju promoviše ISIL.

Također, sa poteškoćama se mogu dobiti precizne informacije o nekim napadima, ali je jasno da smrtonosne namjere ISIL-a su se proširile veoma brzo od epicentra grupe u Iraku i Siriji na ostale dijelove svijeta.

Evropu je u posljednjih godinu dana zahvatio val terorističkih napada, a na meti se najviše našla Francuska, Belgija, ali i Njemačka.

Svakako najstravičniji na tlu Evrope desio se u novembru 2015. godine kada je ubijeno preko 130 osoba. Treba navesti i napade u Briselu i Istanbulu i Ankari.

U Africi su svakako najstrašniji bili napadu u Egiptu iz januara 2015. godine kada je u autobombi poginulo 26 osoba, Yemen iste godine kada je nastradalo 137 osoba.