VIJESTI

VLADO AZINOVIĆ Napad u Minhenu ima sličnosti s Brejvikovim pokoljem

Ekspert za terorizam za “Avaz” analizira masakr u Njemačkoj

E. HALIMIĆ

25.7.2016

Njemačka policija objavila je da se ne radi o aktu terorizma, nego o masovnom ubistvu, čime je zatvoren bilo kakav prostor za špekulacije o karakteru napada. Je li nešto terorizam ili ne, određuje motiv. Ako je motiv politički, onda se radi o terorizmu, jer je to oblik politički motiviranog nasilja, kazao je u razgovoru za “Avaz” Vlado Azinović, ekspert za pitanja međunarodnog terorizma i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, na Odsjeku za sigurnosne i mirovne studije.

Masovna ubistva

- Sudeći prema onome što znamo, počinitelj napada u Minhenu je patio i bio liječen od depresije, čitao je tekstove na internetu i knjige o masovnim ubistvima, pokušao je lažnim pozivom putem svog Facebook profila privući ljude u restoran brze hrane izmislivši da će baš u petak popodne tu sve biti dostupno po nižim cijenama, i na kraju se pojavio na tom mjestu i počeo pucati – kazao je Azinović.

Dodao je da je sasvim moguće da se radi o osobi s narušenim mentalnim zdravljem koja je, možda u stanju akutne psihoze, posegnula za neselektivnim nasiljem.

- Istraga koju provodi njemačka policija sigurno će nam dati više elemenata na temelju kojih će biti moguće donijeti neke pouzdanije ocjene. Zanimljivo je da se napad u Minhenu dogodio tačno na petu godišnjicu Brejvikovog napada u Norveškoj. I u tom se slučaju radilo o mentalno oboljeloj osobi kojoj su dijagnosticirani paranoidna šizofrenija i narcisoidni poremećaj – istakao je Azinović.

Lukav plan

Azinović je mišljenja da je, bez obzira na to što je mentalno bolestan, Anders Bering Brejvik (Behring Breivik) uspio smisliti veoma lukav plan.

- Izazvao je eksploziju ispred norveškog parlamenta u Oslu od koje je poginulo osam ljudi. Dok su sigurnosne službe bile zaokupljene reakcijom na taj napad, preobučen u policajca odvezao se na otok Utoju i neometan sat i pol ubijao članove podmlatka jedne ljevičarske stranke. Tu je ubio 69 osoba, uglavnom mladih, uzrasta od 14 do 18 godina – pojasnio je Azinović, naglasivši da i njemačka policija istražuje je li i na koji je način počinilac napada u Minhenu bio motiviran tim napadom i želio ga na neki način oponašati.

Azinović je mišljenja da u prilog ovoj teoriji ide to što su i žrtve u Minhenu uglavnom tinejdžeri, što je neosporna sličnost s Brejvikovim napadom u Norveškoj.

- Posljednji val terorizma u Evropi dobrim je dijelom refleksija događaja u Siriji i Iraku, ali je očito da kod jednog broja ljudi koji pate od problema povezanih s narušenim mentalnim zdravljem, postoji neka poveznica između stanja u kojem se nalaze i angažmana u nasilje. Ponekad su namjere tih osoba osnažene prividom nekog ideološkog opravdanja za nasilje koje čine, pa se stvara dojam da su akti nasilja u koje se angažiraju politički motivirani, iako nemamo dovoljno dokaza za takve tvrdnje - smatra Azinović.

Kvalifikacije prepustiti policiji i pravosuđu

- Ko, kada i zašto postaje terorist, obično određuje splet općih okolnosti i nekih vrlo specifičnih osobnosti. Često izričemo vrijednosne sudove i kvalifikacije tih akata nasilja, a da prethodno ne znamo ni kakve su opće okolnosti utjecale na počinitelja, a pogotovo ne znamo ništa o njegovim osobnim karakteristikama. Kvalifikacije ovih kaznenih djela, i mediji i "eksperti" trebali bi prepustiti policiji i pravosuđu, jer su to jedine adrese koje imaju potpuni uvid u svaki slučaj i koje mogu kompetentno odrediti o kakvoj se vrsti kaznenog djela radi – zaključio je Azinović.