GLOBUS

ERDOGAN: Nastavlja se odlučna borba protiv Gulenovog pokreta

Zahvalio se sigurnosnim snagama

(A.Č. /Fena)

25.7.2016

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin izjavio je nakon sastanka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s liderom vladajuće Partije razvoja i pravde te liderima opozicionih Republikanske narodne stranke i Partije nacionalnog pokreta, kako se "predsjednik Erdogan zahvalio narodu i snagama sigurnosti na njihovim junačkim poduhvatima, na tome što su po strani ostavili sve razlike u političkim pogledima te da njihova junaštva nikada neće biti zaboravljena", javlja Anadolija.

Erdogan je najavio nastavak odlučne borbe protiv organizacije Fethullaha Gulena, te protiv Radničke partije Kurdistana i drugih prijetnji po sigurnost države.

- Predsjednik Turske je izrazio zahvalnost liderima partije zbog jasnog i otvorenog stava koji su zauzeli prema demokratiji, slobodi i vladavini prava, a protiv pokušaja državnog udara 15. jula. Naglasio je da je ovakav duh zajedništva i jedinstva najvažniji izvor snage kako bi se prebrodili svi problemi - rekao je glasnogovornik turskog predsjednika u vezi sa sastankom održanom u ponedjeljak u predsjedničkoj palati, prenosi Al Jazeera.

Dodao je da je tokom sastanka naglašeno da će istraga u vezi s pokušajem državnog udara 15. jula i proces vanrednog stanja biti pažljivo provođeni.

- Naglašeno je da će istraga u vezi s pokušajem državnog udara 15. jula i proces vanrednog stanja biti pažljivo provođeni te je naglašen i značaj saradnje svih političkih partija u vezi s ovim pitanjima. Usaglašen je stav o aktivnoj upotrebi mehanizma političkog dijaloga kako bi se proizvela trajna rješenja za zajedničke probleme - rekao je Kalin.

Sastanku u predsjedničkoj palati su prisustvovali premijer Turske i lider AKP-a Binali Yildirim, predsjednik CHP-a Kemal Kilicdaroglu i predsjednik MHP-a Devlet Bahceli.