GLOBUS

SASTANAK MINISTARA EU: Nastavlja se proces proširenja, državama kandidatima puna podrška

Neformalni razgovori ministara u Bratislavi

Redakcija

25.7.2016

Rasprava o procesu proširenja sa zemljama kandidatima za članstvo, provedba strateških prioriteta EU-a i približavanje Unije građanima bile su glavne teme neformalnog sastanka ministara za evropske poslove i državnih sekretara EU održanog u nedjelju i ponedjeljak u Bratislavi, saopćilo je slovačko predsjedništvo EU-a.

Ministri su u nedjelju navečer razgovarali s predstavnicima zemalja kandidata za članstvo - Turske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Albanije - o procesu proširenja, o tome što EU očekuje od njih i obrnuto te kako im europske institucije mogu pomoći da ispune kriterije za članstvo. Na sastanku je sudjelovao povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

Kako je nakon sastanka kazao slovački sekretar za vanjsku politiku Ivan Korčok, EU nastaviti proces proširenje gledati kao jedan od svojih prioriteta, te će nastaviti davati punu podršku zemljama kandidatima u nastavku provođenja neophodnih reformi. Istako je, međutim, da brzina integracije jedne zemlje unutar EU ipak zavisi od same vlasti zemlje kandidatkinje.

- Te zemlje provode teške reforme i EU vide kao primamljivu ideju i poslije Brexita. Potrebno je da ih podržimo u tome - naveo je Korčok.

Drugoga dana sastanka razgovaralo se o provedbi strateških prioriteta EU-a u nazočnosti prvog potpredsjednika Evropske komisije Fransa Timmermansa.

Evropsko vijeće usvojio je u junu 2014. dokument pod nazivom Strateška agenda za Uniju u vremenima koja se mijenjaju, kojim je definirano pet političkih prioriteta za EU u idućih pet godina.

Ministri su izrazili zadovoljstvo napretkom postignutim u nekim važnim područjima, kao što su digitalni razvoj i energetska unija, ali se i suglasili oko potrebe bržeg napretka kad je riječ o područjima koja utječu na svakodnevni život europskih građana.

- Strateška agenda za Uniju u vremenima koja se mijenjaju ključan je politički dokument koji bi trebao usmjeravati zajednička nastojanja europskih institucija i država članica do 2019. Značajan napredak postignut je u mnogim područjima, ali nema sumnje da u drugima moramo pojačati napore - rekao je Korčok.

- Rezultati današnjeg sastanka pomoći će nam da u predstojećim mjesecima učinimo što je moguće više kako bismo postigli napredak ondje gdje može donijeti konkretne pozitivne promjene Europljanima - istaknuo je.

Ministri su također istaknuli potrebu bolje komunikacije s europskim građanima u svjetlu odluke Velike Britanije da iziđe iz EU-a.

- Komuniciranje je više od pukog pružanja informacija. Potrebni su nam otvoreni dijalog s građanima i njihove povratne informacije. Svi žele rezultate. U vrijeme kad se EU posvuda kritizira, nije dovoljno postići te rezultate, moramo ih i predstaviti i komunicirati široj javnosti - rekao je Korčok.

- Brexit je primjer neuspjeha u komunikaciji i naše nesposobnosti da se stvari nazove pravim imenom - kazao je, napomenuvši kako cilj sastanka nije bila priprema nove strategije za bolje komuniciranje s građanima, nego razmjena mišljenja o tome što svi dionici mogu učiniti kako bi se postojeću situaciju promijenilo.