LIFESTYLE

Hakeri vam mogu ukrasti iOS i Mac šifru jednom jedinom slikom

Srećom spas već postoji

(Al. Ti.)

25.7.2016

Nova ranjivost koju je otkrio djelatnik Cisca mogla bi omogućiti hakerima da dobiju pristup pohranjenim podacima i šiframa na vašim iOS ili Mac uređajima, a sve što trebaju učiniti je poslati vam jednu sličicu, prenosi the Next Web.

Tyler Bohan iz Cisco Talosa pronašao je da datoteka u formatu TIFF, poslana preko MMS-a, e-maila ili postavljena na internet stranicu koju je žrtva posjetila, može sakriti u sebi malware koji može raditi automatski, bez da ga se primjeti.

Uz to što bez problema prolazi između sigurnosnih programa na iOS-u, Mac OS X-u, tvOS- u i watchOS-u, ovaj bug može isto tako omugućiti hakerima da daljinski kontroliraju Macove koji ne podržavaju sandboxing.

Srećom, Apple je napravio patch za ove probleme. Sve što trebate učiniti je ažurirati vaše uređaje na najnovije verzije operativnih sustava – iOS 9.3.3, El Capitan 10.11.6, tvOS 9.2.2 and watchOS 2.2.2.

A ako vam sve ovo zvuči poznato, to je zato što se radi o sigurnosnoj pogrešci sličnoj onoj pronađenoj u Android uređajima prošle godine, po imenu Stagefright. Nakon što je primjećena u avgustu, kasnije se pojavila i druga verzija koja je mogla naškoditi uređajima preko audio datoteke.