KOŠARKA

OKUPLJANJE KOŠARKAŠA Karahodžić otkazao, Nurkić i Teletović priključit će se kasnije (FOTO)

U Tuzli počinju pripreme za novi kvalifikacioni ciklus

(A.Č.)

25.7.2016

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se u Tuzli, uoči početka priprema za kvalifikacione susrete sa Rusijom i Švedskom.

Selektor Damir Mulaomerović održao je sastanak s igračima, dok će u utorak u deset sati biti održan prvi trening.

- Mladi reprezentativac Edin Atić, koji je tek završio evropsko prvenstvu U-20 u Grčkoj, kasnit će dva dana, da bi se odmorio. Par dana kasnije doći će i Nemanja Gordić, dok Alexa Renfroa po dogovoru očekujem 1. augusta - izjavio je Mulaomerović, koji je dodao da je drugi mladi reprezentativac Kenan Karahodžić otkazao dolazak na pripreme seniorske reprezentacije, pravdajući to riječima da je umoran nakon nastupa na EP-u do 20 godina.

Nešto kasnije priključit će se dvojica NBA igrača koji će sigurno igrati za reprezentaciju BiH u kvalifikacijama za Eurobasket 2017.

- Jusuf Nurkić će nam se priključiti u Tuzli, a Mirza Teletović u Svetom Martinu na Dravi, gdje ćemo poslije turnira u Sloveniji obaviti glavninu priprema - kaže Mulaomerović.

Reprezentacija BiH će tokom pripremnog razdoblja sudjelovati na dva turnira. U Celju početkom avgusta protivnici će biti Belgija, Portugal i Slovenija, a u Skoplju, u drugoj polovini augusta, Crna Gora, Belgija i Makedonija. 

Nakon toga, reprezentacija se 20. avgusta vraća u Tuzlu, gdje će ostati do kraja kvalifikacionog ciklusa.

Prvu utakmicu u grupi C kvalifikacija za Eurobasket 2017. naši reprezentativci igrat će 31. avgusta u Rusiji, potom 3. septembra u Sarajevu dočekujemo Švedsku, a sedam dana kasnije u Tuzli Rusiju, dok će kvalifikacioni ciklus biti zaključen 14. septembra utakmicom protiv Švedske u gostima.