BIH

6.000 kćeri i sinova šehida i poginulih boraca na birou!

SAZNAJEMO Vlada FBiH i udruženje spremaju program zapošljavanja

E. HALIMIĆ

25.7.2016

Vlada FBiH dala je zeleno svjetlo za aktiviranje posebnog programa za zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca na nivou cijele FBiH i to je prvi put da se sistemski pristupa rješavanju ovog problema. Radi se o ukupno oko 6.000 osoba koje su registrirane među nezaposlenima, kazao je za “Avaz” predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Almir Škrijelj.

Prema prvim analizama, za ovaj projekt bit će potrebno oko 50 miliona maraka, a nevjerovatno je kako su ranije vlasti ostavile ovaj problem neriješenim.  

Najviše u Sarajevu

- Uradili smo analizu da vidimo koliko stvarno imamo takvih osoba. U FBiH ima oko 6.000 nezaposlene djece šehida i poginulih boraca, od tog broja je oko 2.000 visokoobrazovanih, 3.500 su sa srednjom stručnom spremom i oko 500 ima završenu samo osnovnu školu. Najveći broj ih je u Kantonu Sarajevo 1.700, u Tuzlanskom kantonu je oko 1.400, zatim slijedi ZDK sa oko 1.000 djece, dok je u ostalim kantonima manji broj nezaposlene djece – pojasnio je Škrijelj.  

Dodao je da su s tom analizom otišli na razgovor u Ministarstvo za boračka pitanja FBiH kako bi pronašli najbolji način da se potomcima najboljih sinova ove zemlje omogući zaposlenje.

almir-1

Škrijelj: Nismo socijalni slučajevi

- Došli smo do rješenja da je to najbolje uraditi na isti način kako je to Vlada FBiH uradila kada je u pitanju program zapošljavanja mladih do 30 godina po principu 1+1, a u smislu da se daje poticaj poslodavcu na godinu dana, a da se poslodavac obavezuje da zadrži tog radnika još minimalno godinu dana - ispričao je Škrijelj.

On je kazao da je ova ideja naišla na vrlo pozitivne reakcije i Federalnog zavoda za zapošljavanje, kao i Vlade FBiH, koja je već dala pozitivno mišljenje na taj prijedlog.

- Federalni zavod za zapošljavanje već za narednu godinu u svojim planovima će uvrstiti sredstva za ovu namjenu. A u ovoj godini imamo želju da iz nekih rezervnih sredstava s kantonalnim vladama krenemo u realizaciju. Radi se o udruživanju sredstava, tačnije da kantonalne vlade izdvoje određena sredstva, a da Zavod osigura dvostruko više – naglasio je Škrijelj, dodavši da su prvi pregovori bili uspješni u BPK.

Pojasnio je da će u tom kantonu vrlo brzo doći do zapošljavanja 65 ili 67 djece šehida i poginulih boraca koja se nalaze na birou za zapošljavanje.

- Imamo dovoljno novca za ovaj dio, a taj princip pokušat ćemo implementirati i u drugim kantonima. Već imamo pozitivne naznake i u ZDK da bi i taj kanton mogao to uraditi u ovoj godini, da ne čekamo narednu fiskalnu godinu i novi budžet. Nadamo se da ćemo jedan dio te djece zaposliti u ovoj godini, a ostatak će onda biti zaposlen putem ovog programa sljedeće godine – istakao je Škrijelj.  

Vrijedni ljudi

On smatra da takve osobe ne traže da ih neko za ruku odvede do radnog mjesta i da im ono bude osigurano za cijeli život, već samo da im pruže priliku da pokažu šta znaju u svojoj struci.

- Ipak su ova djeca imala drugačija iskustva u svom životu. Mi nismo imali sve što su imala druga djeca. Nismo socijalna kategorija koja usisava budžet, već smo vrijedni ljudi s nedostatkom u životu i zbog toga smo mnogo vrednije radili, a sad nam nedostaje samo malo, posao, kako bi mnogi mogli formirati svoje porodice - zaključio je Škrijelj, koji i sam kao predsjednik ove organizacije spada u kategoriju djece šehida i poginulih boraca.  

Koliko je potrebno novca

- Vrlo je lako izračunati kolika su sredstva potrebna da bi se uradio ovaj projekt. Da bi se osiguralo zaposlenje jedne osobe, potrebno je između 7.000 i 8.000 KM za godinu dana. Dakle, da bi se onda zaposlilo svih 6.000 djece, potrebno je oko 50 miliona KM. To su ogromna sredstva, ali se može z pomoć svih nivoa vlasti, kao i uz pomoć svih javnih preduzeća. Nadamo se da će i drugi prepoznati ovu pozitivnu priču i da će se mnogi sjetiti djece svojih poginulih saboraca - ističe Škrijelj.