BIH

Odmah nakon izbora u SAD konferencija o BiH!

"Avaz" saznaje Skup podrške reformama i borbi protiv korupcije

T. LAZOVIĆ

26.7.2016

Samo nekoliko dana nakon izbora novog američkog predsjednika, najesen, u Vašingotnu će biti održan skup na kojem će se razmatrati stanje u Bosni i Hercegovini, saznaje "Dnevni avaz" iz pouzdanih izvora. Na uglednom Univerzitetu "John Hopkins", naime, u novembru će biti održana međunarodna konferencija, i to u sklopu šire inicijative Sjedinjenih Američkih Država da pomognu reformske napore BiH te posebno borbu protiv korupcije.

Kontinuitet interesa

- Konferencija će značiti podršku nastavku reformskih procesa u BiH, a posebno naglašavam da se održava neposredno nakon američkih predsjedničkih izbora, što ukazuje na kontinuitet interesa Vašingtona za napredak BiH - navodi naš izvor.

55b7a1ff-b1c4-4633-95c1-634f0a0a0a64-novalic-i-cvijanovic-prioritet-ekonomske-reforme-uskoro-zajednicka-sjednica-dviju-vlada-1428755141-718x446

Novalić i Cvijanović: Stići će im poziv na skup uglednika

Prema sada dostupnim informacijama, na skup koji organizira ključna američka "think tank" organizacija bit će pozvani državni i entitetski zvaničnici, ponajviše na operativnom nivou. Među planiranim učesnicima su dva entitetska premijera Fadil Novalić i Željka Cvijanović. Također, očekuje se da će poziv biti upućen i Jelki Milićević, dopremijerki i ministrici finansija u Vladi FBiH. Kako "Avaz" saznaje, na konferenciju u Vašintonu bit će pozvano i nekoliko ministara te predstavnika Saveza za bolju budućnost BiH.

Tematski blok

- Na dvodnevnoj konferenciji značajni tematski blok bit će posvećen borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava u BiH te popravljanju imidža države predstavljanjem ciljeva dostignutih u reformskim procesima - preneseno nam je iz izvora bliskih organizatorima.

Kao što je poznato, SAD su odlučile pokrenuti opsežnu i vrlo sadržaju inicijativu za jačanje kapaciteta BiH za borbu protiv korupcije, koja uključuje aktivnosti koje su javne, poput saslušanja u Kongresu, te, iz razumljivih razloga, povjerljivi dio aktivnosti.