VIJESTI

Za koga navijaju domaći političari - Trumpa ili Hillary?

ANKETA Utrka za Bijelu kuću pomno se prati i u našoj zemlji

E. HALIMIĆ

25.7.2016

Donald Trump trenutno dobija više glasova od Hillary Clinton u trci za predsjednika SAD -a. Trump ima podšku 44 posto, a Clintonova 39 posto ispitanika, pokazuje anketa CNN-a.

Analitičari smatraju da je to rezultat konvencije Republikanske stranke. Radi se o do sada najboljem Trumpovom rejting u odnosu na Clintonovu od septembra 2015. godine.

Trump bilježi rast podrške tzv. nezavisnih birača,  od kojih je 43 posto poslije konvencije u Clevelandu reklo da će ga vjerovatno podržati.

CNN navodi da Clintonovu više podržavaju bijeli birači sa visokim obrazovanjem, dok Trump uživa većinsku podršku među manje obrazovanim slojevima Amerikanaca.

Ovi izbori tradicionalno plijene pažnju većine država u svijetu, pa tako i bh. političara, koje smo pitali koga bi oni od ponuđenih kandidata više voljeli vidjeti kao novog predsjednika SAD.

Mišljenja bh. političara su podijeljena i neki su se opredijelili za demokrate, neki za republikance, a dobili smo i nekoliko zanimljivih odgovora.

Više pažnje

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine (PS) BiH Sadik Ahmetović za “Avaz” je rekao da je više sklon da pobijedi kandidata demokrata, bez obzira na to o kome se radi, jer mu je ta politika bila bliža.

ahmetovic

Ahmetović: Demokrati su mi bliži

- Smatram da demokrati više pažnje poklanjaju našoj zemlji u svojoj vanjskoj politici. Ako tome dodate da prvi put u historiji postoji šansa SAD dobiju predsjednicu, onda to izaziva još više mojih simpatija. Volio bih vidjeti da najmoćniju državu na svijetu vodi žena – pojasnio je Ahmetović.  

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić (SDS) bio je kategoričan.  

ognjen-tadic

Tadić: Nisam razmišljao

- Nisam razmišljao o tome, ali na prvu, kada bih morao izabrati u sekundi, rekao bih da bih volio vidjeti Vladimira Putina kao predsjednika SAD – kazao je Tadić.  

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić (HDZ) rekao je da je inače na strani žena, ali da bi volio da novi predsjednik SAD bude Donald Tramp (Trump).

kresic2

Kresić: Neka pobijedi Trump

- To bi bio moj izbor, jer čini mi se da on ima više duha za neku akciju – naglasio je Krešić.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZ) kazala je da novi predsjednik SAD treba biti onaj koga izabere narod.  

kristo-borjana3mk

Krišto: Glas naroda najbitniji

- Prema anketama, vidjela sam da je u prednosti dama i mogu reći da mi je drago. Ali, glas naroda je najbitniji, pa koga Amerikanci izaberu, to će biti i moj izbor – pojasnila je Krišto.

Odnos prema BiH

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević (SDA) rekao je da su demokrati uvijek pokazivali dobar odnos prema BiH.

salko-bukvarevic04

Bukvarević: Navijam za demokrate

- Pogotovo porodica Klinton, stoga ja navijam za pobjedu demokrata, i to isključivo zbog odnosa prema BiH i odnosa u svijetu, smatram da bi svjetski odnosi bili bolji ako bi demokrati pobijedili – kazao je Bukvarević.

Bivši ministar prometa i komunikacija BiH i bivši poslanik PDP-a u PSBiH Branko Dokić kazao je da je ovo veoma teško pitanje.

dokic1

Dokić: Vrijeme će pokazati

 - Što se mene tiče, mogu reći da nisam sretan ni sa jednim od kandidata. Ali, vrijeme će pokazati - rekao je Dokić.

Dokić: Nama bi trebalo biti svejedno

- Bio sam svjedok događaja nakon američkih izbora 1996. godine, jedna parlamentarna delegacije iz BiH boravila je u Vašingtonu i to su bili predstavnici opoziciji, među kojima sam bio i ja. Imali smo sastanak s Bobom Dolom (Bob Dole), koji je bio protukandidat Bilu Klintonu (Bill Clinton) i on je izgubio na tim izborima. On nam je tada rekao jednu rečenicu, a to je: „Kada je u pitanju Amerika i njena vanjska politika, sasvim je svejedno ko je predsjednik, da li demokrata ili republikanac. Mi se samo razlikujemo u svojim unutrašnjim pitanjima.“ Tako da bi to bila moja poruka, tačnije da je za nas ovdje svejedno – ispričao je Dokić.