REPUBLIKA SRPSKA

Aerodrom “Urije” u Prijedoru: Novom pistom već se zakoračilo u Evropu

Vrijednost projekta je 800.000 maraka, 85 posto osigurala je Evropska unija

Autor:M. ZGONJANIN

25.7.2016

Na prijedorskom Sportskom aerodromu “Urije”, pored 900 metara dugačke travnate piste, izgrađena je nova - betonska.

Mali Aerodrom “Urije”, udaljen skoro dva i po kilometra od Prijedora, osim piste, dobio je i novi hangar od 300 kvadrata, 400 metara ograde, rulnu stazu, platformu od 400 kvadratnih metara, videonadzor, opremu za avione i radiostanicu... 

Završni radovi

Gradnja je počela u martu i potrebno je okončati završne radove da bi bila spremna za upotrebu. To će značiti i nove mogućnosti za razvoj grada na Sani, od turističkih do privrednih.

Nova pista ima novi značaj, i to ekonomski za prijedorsku regiju, jer će pojednostaviti pristup malim privatnim avionima, koji do sada, zbog travnate piste, nisu mogli slijetati na Aerodrom “Urije”.

- Čeka se još samo zvanična promocija Aerodroma, koji izgledom podsjeća na one najsavremenije, male evropske aerodrome - potvrdio nam je Milan Marković, predsjednik Aerokluba “Prijedor”. 

Podsjeća da je riječ o projektu “IPA-Can”, koji se implementira od 2013. godine. Vrijednost projekta je 800.000 maraka, 85 posto osigurala je Evropska unija, a ostatak Grad Prijedor.

Prekogranični projekt

- Na ovoj opremi pozavidjeli bi nam i mnogo veći aerodromi. Oprema će se koristiti za traganje i spasavanje na području cijele BiH, ali i regiona. Aerodrom je osposobljen da bude u funkciji cijelu godinu, svih 365 dana 24 sata dnevno, osim baš kada se zbog lošeg vremena ne može letjeti - kazao je Marković te dodao da su tokom projekta potpuno osposobili i tri mala aviona, koja bez bilo kakvih ograničenja mogu da lete najmanje četiri sata bilo gdje u Evropi. 

Inače, ovaj prekogranični projekt kroz partnersku saradnju uvezao je općinu Bovec iz Slovenije, italijansku općinu Trečento, Rab iz Hrvatske, Ministarstvo privrede Livanjskog kantona s investicijom na Aerodromu u Livnu, te Aerodrom “Lisčiji jarak” u Beogradu te Aerodrom “Nikšić” u Nikšiću.

Inače, Aerodrom "Urije" jedini je mali aerodrom u BiH koji ima dozvolu za noćno letenje.

Škola jedriličarstva

Na Aerodromu “Urije” i ove godine je organizirana škola jedriličarstva. Sredinom jula prijavljeno je 14 kandidata, koji bi trebali dobiti dozvolu za pilota jedrilice. 

- Učenici su uglavnom iz Sarajeva, Livna, Banje Luke... ali dolaze i iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije - kaže Marković, šef škole jedriličarstva. 

Cijena obuke iznosi 3.000 KM, a izdavanje dozvole 500 KM više.