HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

HNK Održana sjednica Vlade, a uskoro i Skupštine

Nakon svojevrsnog zastoja u radu vlasti

M. SMAJKIĆ

25.7.2016

Tačno mjesec od prethodne sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona u četvrtak, 28. jula, kako saznaje „Dnevni avaz“, uslijedit će novo skupštinsko zasjedanje.

Tako će skupštinski zastupnici raspravljati o izmjenama dosadašnjeg modela finansiranja prijevoza učenika, što je, pak, prošlo neophodnu proceduru na sjednici Kantonalne vlade održane u četvrtak, kao i o Nacrtu zakona o oružju i streljivu u HNK.

Famozna priča

Zakazivanje skupštinskog zasjedanja te održavanje sjednice Kantonalne vlade uslijedilo je nakon što su, kako smo kratko izvijestili, predstavnici kantonalnih odbora SDA i HDZ BiH početkom sedmice otpočeli dugo najavljivane razgovore s ciljem otklanjanja gorućih problema koji ih u posljednje vrijeme opterećuju kao koalicione partnere.

Štaviše, nakon što se direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona Rade Bošnjak koncem juna, bez saglasnosti Kantonalne vlade, kako smo pisali, ponovo našao na funkciji direktora ove ustanove, umjesto dogovora za ovu poziciju, uslijedio je svojevrsni sukob između SDA i HDZ BiH.

Također, situacija s direktorskom pozicijom u ZZO mnoge je podsjetila na famoznu priču oko izbora policijskog komesara, čije je imenovanje za Klub Bošnjaka u Skupštini HNK sporno te se sve to, kao i problem formiranja Policijskog odbora našlo na stolu tokom razgovora između SDA i HDZ-a u HNK.

Iz SDA su, prema našim informacijama, od koalicionih partnera zatražili da se ZZO HNK, Služba za zapošljavanje, Zavod za veterinarsku djelatnost i Zavod za javno zdravstvo urede po modelu Srednjobosanskog kantona, odnosno da se izmjenama statuta ovih ustanova uvede funkcija zamjenika direktora.

S druge strane, predstavnici HDZ-a su kazali da će se u vezi sa SDA-ovim prijedlozima izjasniti na sjednici svog kantonalnog odbora, ali su na sastanku zatražili donošenje zakonskih rješenja koja se odnose na formiranje Kantonalne agencije za državnu službu i Odbora za žalbe, dok se u SDA s tim ne slažu.

Nastavak razgovora

Stoga je i Nacrt zakona o državnoj službi u HNK skinut s dnevnog reda posljednje sjednice Vlade HNK. Razgovori između koalicionih partnera, potvrđeno nam je u obje stranke, bit će nastavljeni.

Komesar na sudu

Također, saznajemo da su u SDA zabrinuti zbog sporosti rješavanja sudskog postupka u vezi s izborom policijskog komesara, budući da je glavna rasprava zakazana tek za oktobar. Zanimljivo je i da je, napokon, Nezavisni odbor za izbor i imenovanje komesara policije dostavio izvještaj o radu, i to za 2014. godinu. To su, podsjetimo, zaključkom Skupštine trebali učiniti koncem aprila, nakon čega je u jednom trenutku bila zatražena i njihova smjena.