VIJESTI

NINTENDO VRIJEDNIJI OD SONY-A Uzmite 50€ i zaradite na akcijama Nintenda

Pokemon euforija i na berzi

Redakcija

25.7.2016

Hit aplikacija za mobilne telefone Pokemon Go, od kada se pojavila na tržištu povećala je cijenu akcija kompanije Nintendo za oko 120%. Nintendo sada vrijedi skoro duplo više nego prije lansiranja ove aplikacije, tako je popularnost igrice uticala da i investitori počnu više da ulažu u akcije kompanije. 

Iskoristite priliku da uzmete besplatnih 50€ za trgovanje na svjetskoj berzi i zaradite na cijeni dionica Nintenda.

Besplatnih 50€ za trgovanje možete preuzeti ovdje.

U dolarima, vrijednost Nintenda je u samo dvije sedmice porasla za više od 23 milijarde.  Rast cijene akcija uticao je da tržišna vrijednost kompanije poraste na više od 40 milijardi i time nadmaši svog glavnog konkurenta Sony čija je vrijednost oko 38 milijardi dolara.  

Cijena akcija Nintenda je skoro pa odmah porasla nakon što je igrica lansirana. Neke kompanije su objavile podatke prema kojima je ovo najpopularnija igrica svih vremena sa brojem dnevnih aktivnih igrača koji nadmašuje broj korisnika najpopularnijih aplikacija kao što su Google Maps i Snapchat.

Euforija se prenjela i na tržište akcija, tako da su akcije ove kompanije ponjele laskavu titulu najtrgovanijih akcija u historiji japanskog tržišta kapitala.

Samu igricu kreirao je Niantec, privatna kompanija koja se izdvojila od Google-a, dok su Pokemon likovi vlasništvo Pokemon kompanije koja je dijelom u vlasništvu  Nintenda. Već neko vrijeme se špekuliše o tome da je CEO Nianteca, John Hanke, usko povezan sa CIA-om. On je kreator i Keyhole-a za čije kreiranje je veći dio novca došao od National Geo-Spatial Intelligence Agency i same CIA.

Velika količina ličnih podataka korisnika koja je dostupna aplikaciji, kao i korištenje kamere, uticala je da neke države postanu veoma oprezne kada je ova igrica u pitanju. U Rusiji igrica još nije zvanično lansirana, ali neki fanovi su uspeli da nađu način i uključe se, što je dovelo do toga da Putin izda upozorenje da se ne približavaju njegovoj rezidenciji i vladinim objektima iz bezbijednosnih razloga.   Pored Rusije i Kina, koja je najveće tržište igrica i mobilnih telefona, takođe je pokazala oprez.

I pored mnogo kontroverzi koje prate igricu, jedno je činjenica, a to je da je ova aplikacija postigla nevjerovatan uspjeh u veoma kratkom vremenskom periodu. Cijena akcija Nintenda trenutno se kreće oko 32 dolara.

FXLider ima saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Ugovori za razliku u cijeni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na financijski leverage i nose visoku razinu rizika za Vaš kapital jer cijene mogu brzo postati nepovoljne za Vas. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i stoga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i neovisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, tražbinu niti transakciju, glede bilo kojega financijskog instrumenta. Gubici mogu nadmašiti Vaše depozite i od Vas bi se mogle očekivati dodatne uplate. FXLider ne prihvaća bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu proisteći. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti jamstvo za točnost ili potpunost ovih podataka. Slijedom toga, svaka osoba koja postupi prema njima, radi to u potpunosti na vlastiti rizik.