VIJESTI

Na graničnom prijelazu Doljani zadržavanja su do 40 minuta

Informativni centar BIHAMK-a

Redakcija

25.7.2016

U većem dijelu BiH saobraćaj se ovoga jutra odvija po pretežno suhom i mjestimično mokrom kolovozu, saopćeno je iz BIHAMK-a.

- Na autoputu A-1 nema vanrednih ograničenja, dok je na autoputu Banja Luka-Bosanska Gradiška zbog izgradnje vijadukta, zatvorena petlja Mahovljani. 

Od  puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-17 Jablanica-Mostar, M-17 Buna-Tasovčići, M-17 Nemila-Topčić Polje, M-4 Banja Luka-Čelinac,  M-18 Priboj-Simin Han i M-5 Rakovica-Kobiljača, kao i magistralne puteve na području  Prozora (M-16.2), Kladnja (M-18), Donjeg Vakufa (M-16) i Livna (M-6.1).
Prema informacijama prikupljenim od granične policije, pojačan je izlazak vozila na jugu naše zemlje, na graničnom prijelazu Doljani zadržavanja su do 40 minuta. Na ostalim prijelazima zadržavanja nisu duža od 20 minuta.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT

Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-1.8
Orašje-Lončari, zbog deminiranja terena u mjestu Dusine od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.
M-4 
Gračanica, zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice u Gračanici saobraćaj se odvija usporeno.
Banja Luka (Rebrovac)-Čelinac, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
M-5
Rakovica-Kobiljača, zbog radova na izgradnji distributivnog cjevovoda, saobraćaj se u vremenu od 08 do 17 sati odvija jednom trakom-naizmjenično.
Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.
M-6.1
Livno (na spoju sa M-16) zbog izgradnje kružnog toka saobraćaj se odvija usporeno uz povremene obustave i preusmjeravanja na alternativne pravce.
M-15
Kamičak-Ključ zbog radova na sanaciji škarpe iznad i ispod nivele ceste, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.
M-16 
Donji Vakuf, zbog radova na sanaciji škarpe, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.
Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-16.2
U toku su radovi na ulazu u Prozor , zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.
M-17
Jablanica-Mostar, zbog radova na izgradnji pješačke staze u mjestu Donja Jablanica saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz moguće povremene obustave do 15 minuta.
Buna-Tasovčići, zbog radova na sanaciji udarnih rupa i asfaltiranju blizini mjesta Ševaš Njive na mjestu izvođenja radova saobraća se jednom trakom.
Topčić Polje-Lašva (Nemila) zbog radova na sanaciji škarpe iznad nivele ceste, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.
Doboj-Šešlije (dionica Johovac-Rudanka) u toku je izgradnja priključaka magistralnog puta na budući autoput, pa je saobraćaj regulisan privremeno postavljenom signalizacijom, čije je poštivanje obavezno.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 
Kladanj (most preko rijeke Drinjače), zbog radova na mostu saobraća se jednom trakom uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Priboj-Simin Han, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

REGIONALNI PUTEVI

R-435 Nevesinje-Berkovići - u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično,  jednom trakom.
R-454a Bratunac-Drinjača - zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi je potpuna obustava saobraćaja, a vozila saobraćaju lokalnim putem kroz selo Brestvo.

KANTON SARAJEVO

-Zbog održavanja Internacionanog festivala književnosti, danas od 19 do 23 sata obustavlja se saobraćaj u dijelu ulice Radićeva (od raskrsnice sa ulicom Obala Kulina bana do raskrsnice sa ulicama Mis Irbina i Branilaca Sarajeva). Alternativni pravac za vrijeme obustave je: Obala Kulina bana-Kulovića-Branilaca Sarajeva-Radićeva.- Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji uličnih cjevovoda od 08 do 18 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Obala Kulina Bana (od raskrsnice sa ulicom Gimnazijska do raskrsnice sa ulicom Ćumurija) u lijevoj traci u dozvoljenom smijeru, dok drugi dio (žuta traka) ostaje slobodan za saobraćaj.
- Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice na dijelu ulica Ante Babića i Ive Andrića (spoj “X” transferzale i novoizgrađene “A” transferzale), obustavljen je saobraćaj u dijelu ulice Ive Andrića (od raskrsnice sa ulicom Olimpijska do raskrsnice sa ulicom Ante Babića).
- Zbog radova na rekonstrukciji vodovodno-kanalizacione mreže od 07:30 do 17 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Avde Jabučice (od broja 29 do spoja sa ulicom Imera Stupca), a alternativni pravac za vrijeme obustave je: Avde Jabučice-Omera Stupca-Kalemova-Tešanjska-Kranjčevićeva i obratno.
-Zbog izvođenja sanacionih radova, usporeno se saobraća u ulicama: Blažujski drum, Lužansko polje, Dejzina Bikića,  Nalina, Kemal Begova i Branilaca Hotonja.
-Zbog izvođenja radova na izgradnji  kolektora usporeno se saobraća na lokalnom putu Ljubovčići-Jeleč-Pazarić (od 08 do 17 sati), navodi se u saopćenju.