VIJESTI

Gojković: Srbija će pomoći BiH na putu ka EU

Prvi radni susret u Sarajevu imat će sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

S. D.

25.7.2016

11:08 Članovi oba doma Parlamentarne skupštine BiH sastali su se jutros u Sarajevu s predsjednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković koja boravi u zvaničnoj posjeti BiH. Tokom obraćanja novinara nakon sastananaka, Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH kazao je da na sastanku s predsjedniciom srbijanske skupštine najviše pažnje posvećeno ekonomskoj saradnji između dvije zemlje te je istakao potrebu otvaranja razgovora o zajedničkoj saradnji Srbije i BiH u borbi protiov terorizma, korupcije i kriminala. O otvorenim pitanjima između dovije zemlje tokom ovog susreta nije bilo riječi.

Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH istakao je da je posjeta Gojković prva posjeta jednog predsjednika Skupštine Srbije u posljednijhh 10 godina, te da se ne smije dozvoliti da prođe ovoliki vremenski razmak između narednih međusobnih posjeta, jer je parlamentarna saradnja dije zemlje izuzetno važna za sveukupne odnose Srbije i BiH.

On je istakao da i ako postoje određene razlike u pogledu dešavanja iz prošlosti koje opterećuju dvije zemlje to ne smije biti razlog za neuspostavljanje boljih odnosa i saradnje zarad budućih generacija. Softić je rekao i da je kolegij oba doma parlamenta BiH prihvatio jutrošnji poziv Gojkovoć za skorom posjetom Naradnoj skupštini Srbije. Također, govoreći o značaju posjete predsjednice Skupštine Srbije, Softić je istkao da se on posebno ogleda u tome što dolazi uoči lokalnih izbora u BiH te izrazio očekivanja da će isto doprinijeti stabilizaciji prilika.

Maja Gojković se zahvalila Parlamentu BiH za posjetu, te je kazala da je BiH ključni partner za srbiju kako na političkom tako i na ekonomskom planu i da parlamentarna saradnja može doprinijeti i saradnji izvršnih vlasti dviju zemalja.

Ona je kazala da je iznijela o prijedlog da BiH i Srbija potpišu više ugovora o saradniji, posebno onaj koji se odnosio na saradnju oblasti u evroskim integtracijama. Najavila je pomoć Srbije prema BiH u pogledu iskustava te zemlje kada su u upitanju EU integracije te je čestitala našoj zemlji na aplikaciji za članstvo u EU i na ratifikaciji adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

08:14 Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković boravit će danas u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Prvi radni susret u Sarajevu imat će sa svojim domaćinima, članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH a po okončanju sastanka planirane su izjave za medije.  

Programom posjete predviđeni su i sastanci s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i članovima Predsjedništva BiH.

Kako je najavljeno, Gojković će u 9.25 sati u Parlamentarnu skupštinu BiH dočekati Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda, Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma, Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Nakon  sastanak s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine  BiH i izjava za novinare, u 11 sati će biti održan sastanak Maje Gojković s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Predsjednica Narodne Skupštine Republike Srbije danas će se sastati i s Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH te članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem. Sastanak je najavljen u 12 sati u zgradi Predsjedništva BiH.