BIH

TEŠKA SITUACIJA U ZDK Prema selu Stupni Do nemoguće proći ni terenskim vozilom

Jaka kiša padala danas u našoj zemlji

Al. Ti.

24.7.2016

Jake padavine pogodile su danas našu zemlju. Prema informacijama koje smo dobili iz Federalne civilne zaštite teška situacija je u ZE-DO kantonu. Vjetar je čupao grane, a voda je izazvala odrone i nosila puteve.

Jaka kiša u gradu Zenica nije donijela veće probleme izuzev začepljenja odvoda i propusta koji nisu mogli da prime veliku količinu vode. Ponegdje je pala grana i dosta lišća na gradske ulice

- Na području općine Žepče usljed jake kiše potpuno je odsječeno selo Jastrebac, usljed klizišta i nanosa koje je voda donijela sa sobom. Selo Jastrebac ima alternativni pravac pa je povezan sa mjesnom zajednicom Željezno polje - kazala nam je Majda Kovač, glasnogovornica Federalne civilne zaštite.

kuca-1

Također, selo Šahmani usljed naleta vode u vidu bujice koja je odnijela putnu komunikaciju potpuno je odsječeno.

Radna mašina je na terenu i intezivno se radi.

- Rijeka Željeznica je jako brzo porasla što se tiče vodostaja i izlijevala se u priobalnim područjima kao i u blizini dvije kuće na području mjesta Donja Golubinja. Kuće se nalaze u neposrednoj blizini magistralnog puta M-17, odmah za skretanje prema Željeznom polju - kazala je Kovač.

kuca3

Kada je u pitanju Vareš, Bukov potok kod tunela zvani Kapija se izlio i prekinuo putnu komunikaciju. Selo Budoželje je odsječeno i nema prohodnsti puta. Radna mašina Skip od Šumarije ZDK-a  je na terenu.

Kod mjesta Pajtov han klizište na kojem se i prije radilo potpuno je prekinulo putnu komunikaciju, kao i kod pumpe Energopetrol - trenutno rade mašine firme Porobić.

Prema selu Stupni Do za sada je nemoguće proći ni terenskim vozilom.