GLOBUS

AMNESTY INTERNATIONAL: Vlasti u Turskoj muče i zlostavljaju uhapšene vojnike nakon neuspjelog vojnog udara

Visokorangirani zvaničnih žestoko demantovao ove navode

Redakcija

24.7.2016

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesty Internationala" saopštila je danas da posjeduje "pouzdane dokaze" o zlostavljanju i mučenju uhapšenih u Turskoj nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara.

"Amnesty" u svom izvještaju tvrdi da su pojedini uhapšeni bili podvrgnuti "batinanju i mučenju, uključujući silovanje u zvaničnim i nezvaničnim zatvorskim centrima u Turskoj".

Organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi da su dobili izvještaje da je policija u Ankari i Istanbulu primoravali zatvorenike da i do 48 sati budu u neugodnim položajima. "Amnesty" navodi da je uhapšenima uskraćivana hrana, voda i medicinska njega, te da su izloženi verbalnom zlostavljanju i prijetnjama.

Advokati iz Ankare, koji zastupaju uhapšene, rekli su "Amnesty Internationala" da su im klijenti ispričali da su vidjeli silovanje višerangiranih vojnih oficira.

"Amnesty International" napominje da su najvišerangirani oficiri bili izloženi mnogo gorem tretmanu od ostalih zatvorenika.

Višerangirani turski zvaničnik negirao je tvrdnje "Amnesty Internationala" i poručio je da Turska podržava ljudska prava.

- Apsurdna je i sama zamisao da Turska, koja teži članstvu u EU, ne poštuje zakon. Kategorično negiramo optužbe i ohrabrujemo organizacije da nepristrasno izvještavaju o pravnim koracima preduzetim protiv osoba koje su hladnokrvno ubili skoro 250 civila - naglasio je zvaničnik.

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan kasno sinoć je izjavio da je poslije neuspjelog vojnog udara uhapšeno ukupno 13.165 osoba, uključuući 8.838 vojnika, 2.101 sudiju i tužioca, 1.485 policajaca, kao i 689 civila.

Turski premijer Binali Yildirim istakao je da su među uhapšenim najmanje 123 generala i admirala.