VIJESTI

KRIMINAL Ogroman novac slijeva se u džepove izrabljivača djece

Zašto ne treba davati milostinju mališanima koji prose

S. OBRADOVIĆ

25.7.2016

Prljava, mršava, obučena u dronjke, bosa djeca, koja prose na sarajevskim ulicama, uobičajena su slika Sarajeva. Kako nam je kazala šefica Službe za zbrinjavanje djece u stanju potrebe Ismira Hadžić, krivci su roditelji koji ih primoravaju na to ili osobe bliske djeci koje se bave takvom vrstom organiziranog kriminala. Mnoga djeca spašena su s ulice zahvaljujući policiji ili Mobilnom timu Kantonalnog centra za socijalni rad. A nakon toga za njih se pobrine ova služba, pa budu smješteni u njihove prostorije na cjelodnevni ili poludnevni boravak.

Lažno predstavljanje
 
- Ta djeca su preplašena kada ih dovedu kod nas. Najviše strahuju od onih koji su ih natjerali da prose i zbog toga često ne daju lične podatke ili se lažno predstave - kazala je Hadžić.

Ističe da je nužno da građani shvate da, kada daju novac ovoj djeci, time pospješuju ovu vrstu organiziranog kriminala. Novac ne ide djeci, već osobama koje su punoljetne, koje su ih dovele da prose ili čiste vjetrobrane i koje stoje iza njih, često ih posmatrajući sa strane. A poslije im oduzimaju novac, ostvarujući tako veliku zaradu. 

- Molimo građane, ako zaista žele pomoći ovoj djeci, da im ne daju novac, već da obavijeste policiju i Kantonalni centar za socijalni rad. Mogu pomoći i tako što će se obratiti nama, jer mi sarađujemo s Crvenim križem i nevladinim organizacijama. Može se doći u Službu, donijeti garderoba ili dati pomoć - rekla je Hadžić.

ismira

Hadžić: Djeca primorana na kriminal

Ilidža najkritičnija

- U 2016. godini Mobilni tim za prevenciju prosjačenja najveći broj djece zatekao je na Baščaršiji, na većim gradskim raskrsnicama i oko važnijih objekata. Međutim, u posljednje dvije godine, zbog sve većeg broja turista na Ilidži, identificirali su ovo područje kao najkritičnije - kazali su nam iz Kantonalnog centra za socijalni rad.

Odmah obavijestiti policiju

Ukoliko naiđu na dijete koje prosi, građanima se savjetuje da odmah pozovu nadležnu policijsku stanicu. Zatim treba obavijestiti Kantonalni centar za socijalni rad na 033/723-640 ili Službu socijalne zaštite, u zavisnosti od toga na kojoj je lokaciji u općini dijete zatečeno.