VIJESTI

VELIKE GUŽVE Kilometarske kolone vozila na 40 stepeni!

Kolaps na graničnim prijelazima prema moru

M. SMAJKIĆ

24.7.2016

Deset je sati. Prži asfalt, žeže sunce. Zrikavci horski pjevaju, a svakih pet metara načičkana grupica ljudi stoji uz cestu, u rijetkoj hladovini uz brdo. Nasuprot njih nepregledna kolona vozila. Jučerašnja je to slika na graničnom prijelazu Doljani između BiH i Hrvatske. Pravi kolaps za prvi dan vrelog vikenda. Na ovom graničnom prijelazu jučer se čekalo debela tri sata!

Slaba utjeha

Već sami pogled na užasno dugu kolonu vozila na skoro 40 stepeni na suncu izaziva neugodu i nervozu. Širom otvorena vrata na automobilima ili slabašni klima-uređaji mnogima nisu nikakva utjeha.

 - Ovdje smo skoro tri sata. Iz Zenice smo pošli oko 4.30 sati, a zaputili smo se na Pelješac i odlučili smo svratiti u "Lidl", tako da nismo imali alternativu. Meni je, inače, ova granica, iskreno, sama po sebi smiješna. Jer, toliko je godina nisu u stanju upristojiti, da se, takoreći, radi na dvije trafike. Sramotno je to za obje države, da se razumijemo. Do granice smo, zaista, brzo došli, ali, evo, na njoj smo zaglavili – priča nam Duška iz Zenice, koja se skoro na samoj granici domogla malo hlada.

doljani-majke-s-djecom-cekaju-u-hladu

Doljani: Majke s djecom čekaju u hladu

Kraj nje stoje dvije mlađe žene s bebama u naručju. Putuju, kažu nam, iz Kiseljaka do Kleka, a u koloni su zaglavile puna dva sata. I one su rano od kuće pošle, u cik zore.

 - Na granici smo bili već u osam sati, ali već dva sata čekamo. Jako je vruće i djeca su nam se unervozila. Jedva čekamo bućnuti se u more - kazuje nam Darija.

Brojne bh. građane s kojima smo jučer razgovarali na Doljanima pitali smo zašto se nisu odlučili na neke druge granične prijelaze, poput Bijače ili Crvenog Grma, ali sudeći prema njihovim odgovorima, to čine po inerciji. Očito je, građani se oglušuju i na stalne apele da koriste druge granične prijelaze.

- Idemo u Mali Drvenik i svjesno smo krenuli na Doljane. Ali, ovo nam je škola za ubuduće. Znamo mi kako nam je u autu na ovoj užasnoj vrućini s malom djecom. Nikada nismo koristili neke druge prijelaze, ali za sve ima prvi put - govori nam Amra iz Sarajeva.

Desetak kilometara

Iz Doljana smo se zaputili prema graničnom prijelazu Gabela Polje. Udaljenost između ova dva prijelaza je desetak kilometara. No, i tu zatječemo izrazito dugu kolonu vozila na izlazu iz BiH. Alen Šuta iz Mostara nakon pola sata čekanja na GP Doljani odlučio je iskušati sreću upravo na ovom prijelazu. Nije krio razočarenje što je punih sat i po bio u koloni.

suta

Šuta: Išao preko Gabela Polja

Bijača je super, ali radi samo jedna traka

Dva sata u koloni na GP Gabela Polje stajao je Adnan Saračević iz Sarajeva, koji se zaputio na Hvar. 

- Za prvomajske praznike na Bijači sam čekao 45 minuta i, iskreno, bio sam razočaran. Prijelaz je super, ali  je samo jedna traka bila u funkciji. Zato sam se sada odlučio za Gabelu i mislim da nisam pogriješio. Makar je sat manje nego na Doljanima - uz osmijeh nam kaže Saračević.

saracevic

Saračević: Krenuo na Hvar

Poslije 14 sati nema gužve

Radnica u ugostiteljskom objektu uz samu granicu na Doljanima kaže nam da su višesatne gužve skoro svakog vikenda tokom sezone, ali i da radnim danima situacija nije mnogo bolja. No, naglašava, kolone nestanu do 14 sati.