SPORT

Rusi mogu na Olimpijadu, ali uz jedan uslov

Odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta

(Al. Ti.)

24.7.2016

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) odlučio je da svim ruskim sportistima ne dozvoli da učestvuju na Igrama u Rio de Janeiru, osim ako od matičnih federacija sportova kojima pripadaju (poput FIVB-a, FINA i slično) ne nabave posebne dokaze da nisu pali na nezavisnim doping testovima.

U narednih 12 dana, svaki od 321 ruskog takmičara/takmičarke, koji su prijavljeni u 23 sporta, mora da dostavi te dokaze inače mu MOK neće dozvoliti učešće na Olimpijskim igrama u Riju.

U obrazloženju Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta navodi se da su nedavni dokazi o "državnoj umiješanosti u prikrivanje dopinga atletičara isuviše velike da bi se ostalo samo na kazni za atletičare", te da je "potrebna i kolektivna odgovornost" za učinjena nedjela.

Zato ruski sportisti moraju sada da se oslone na dobre rezultate doping testiranja na međunarodnim događajima, te da dozvole dobiju od organizacija kao što su Svjetska rukometna federacija (IHF), svjetska kuća odbojke (FIVB), Svjetska plivačka organizacija (FINA) i slično.

MOK je pritom donio još jednu ozbiljnu odluku, a to je da, zbog doping skandala u ruskoj atletici, nijedan jedini ruski olimpijac koji je bio dopingovan, pa odslužio kaznu, a sada stekao pravo da učestvuje na Igrama - neće dobiti dozvolu da nastupi u Riju od 5. avgusta.