VIJESTI

Novi projekt Paddya Ashdowna: Promijenit ćemo britansku politiku!

Bivši visoki predstavnik u BiH i lider Liberala

(K. Ke.)

24.7.2016

Bivši visoki predstavnik u BiH i lider britanskih Laburista Paddy Ashdown pokrenuo je novi politički pokret koji bi prema najavama trebao u potpunosti promijeniti način funkcioniranja britanske politike.

Naime, kako se navodi na zvaničnoj stranici pokreta „MoreUnited“, što bi značilo "više jedinstva", cilj jeste politiku približiti ljudima i ljude politici, a pokret je namjenjen svima onima koji se osjećaju „izdato“ od politike, odnosno za one koji smatraju da politika više ne radi u interesu običnih građana.

Ideja koja je predstavljena na zvaničnoj stranici u suštini je vrlo jednostavna. Kako se navodi, ovaj pokret podržavat će svakog političkog kandidata, bez obzira na stranačko opredjeljenje, samo ukoliko podržava i promovira pricipe koje zagovara pokret „MoreUnited“.

Same principe pokreta sastavljat će članovi. Pokret je već postavio nekoliko općih pricipa, kao što je uspostavljanje fer, modernog i efikasnog tržišta koje neće praviti još veći razdor među bogatim i siromašnim, „zelenu ekonomiju“ koja neće ugrožavati okoliš, modernu demokratiju koja će građane a ne političare stavjati u prvi red, otvoreno i tolerantn odruštvo te daju podršku Ujedinjenom Kraljevstvu koje daje dobrodošlicu imigrantima, međunarodnoj saradnji i bliskoj saradnji s EU.

Iako su ovi principi dosta slični političkom programu Liberala, Ashdown je naglasio kako ovaj pokret nije politički, već građanski.

- Pokret će podržati kandidata kojeg naši članovi odaberu. Ako imaju dva kandidata naši članovi će morati odabrati kojeg podražavamo – kazao je Ashdown.

Kako navodi „Business Insider“ ovom pokretu se u samo nekoliko sati pridružilo više od 5.000 građana. 

O ovom projektu Ashdown je govorio za "Dnevni avaz", a opširnije o tome moći ćete čitati sutra u printanom izdanju.