VIJESTI

Ćosić: Bit će provedena istraga protiv policajaca

Nakon što je Orhan Bajraktarević prijavio policijsko nasilje

E.H.

25.7.2016

Tužbe su spremne, početkom naredne sedmice prvo ide žalba Ombudsmanu za ljudska prava BiH, prijava internoj kontroli i onda na kraju idu tužbe. Tužbe će biti protiv Policijske stanice Stari Grad, ali s određenim imenima koja se tu pojavljuju i pod uslovom da su ta imena tačna, kazao je za “Avaz” Orhan Bajraktarević, ugledni profesor na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

orhan-bajraktarevic

Bajraktarević: Dobro sam

Prema riječima profesora Bajraktarevića, njega su pripadnici policije u kasnim noćnim satima, po povratku s mukabele nakon obilježavanja 27. noći ramazana Lejletu-l-Kadr, na putu između FIN-a i Begove džamije, brutalno pretukli, nakon čega je prebačen u Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš".   

Savjeti advokata

- Dobio sam poziv, tačnije preko Dekanata FIN-a dobio sam informaciju da je načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS Mevludin Halilović tražio da ga što prije posjetim i da ponesem nalaze, da se s njim vidim jer on ide na odmor - kazao je Bajraktarević.  

Dodao je da, ipak, smatra da ne bi trebao ići na taj sastanak te da treba pustiti stvari da idu nekim normalnim putem.

 - Tako su me savjetovali i moji advokati, naročito da ne bih trebao ići u ovoj fazi postupka, jer to može na kraju biti iskorišteno protiv mene. Također, očekujem i poziv iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, jer je pokrenut i slučaj u Rijasetu, i tamo se prati ovaj slučaj. To je pozitivno i to je iskorak u praksi koju smo do sada imali. To je opet vrsta reakcije i drago mi je što oni stoje iza mene - naglasio je Bajraktarević.

Na naše pitanje o zdravlju i povredama koje je zadobio, odgovorio je da se malo oporavio.

- Pretrpio sam fizički i psihički šok, iznenađen sam da postoji ta skrivena primjena sile u našem društvu. Mi smo do sada mislili da taj način primjene sile uopće ne postoji, ali ipak sam dobro - zaključio je Bajraktarević.

Nadležne službe

Policijski komesar MUP-a KS Vahid Ćosić kratko je za “Avaz” prokomentirao da je istraga u toku i da su sve nadležne službe obaviještene.

- Obaviještena je i Komisija za sigurnost, kompletan slučaj proslijeđen je našoj Jedinici za profesionalne standarde, koja će provesti unutrašnju kontrolu i unutrašnju istragu. Kada dobijemo definitivne nalaze te jedinice, javnost će biti pravovremeno informisana – naglasio je Ćosić.